Šahovski klub “Rudar” Prijedor danas je domaćin međunarodnog šahovskog turnira “Prijedor 2023” koji je okupio oko 200 šahista.

Pored šahovskih velemajstora, na ovom turniru takmiči se i veliki broj mladih.

Generalni pokrovitelj ovog šahovskog takmičenja je Grad Prijedor. U ime gradonačelnika Prijedora turnir je otvorila šef kabineta Danijela Dodoš koja je izjavila da šahovski klub u našem gradu datira mnogo decenija te da su mnoge generacije izašle iz ovog šahovskog kluba igrajući fantastičan šah i to je nešto što treba da nastavljaju i u budućem periodu.

” Šah je sportska disciplina odnosno igra koja osim zabave služi i razvijanju korisnih vještina u svakodnevnom životu.To je igra mudrosti, koncentracije , a jedna od najvećih benefita šaha je vježbanje fokusa, ali i kreativnosti. Naš šahovski kub ima dugu tradiciju, kvalitetne šahiste, sekciju žena šahista , uskovor i školu šaha i mnogo kvalitetnih takmičenja koje je organizovao tako da vjerujem da ćete se ovdje osjećati ugodno, a igrati uspješno”, poručila je Dodoševa na otvaranju turnira.

Šahovski velemajstor iz Bijeljine Dalibor Stojanović izjavio je novinarina da što se tiče turnira ljudi su se stvarno potrudili da organizuju jedan ovakav turnir.

” U zadnje vrijeme sve je manji broj ovakvih jednodnevnih turnira tako da su se organizatori stvarno potrudili da organizuju veoma jedan lijep turnir koji je i dosta jak turnir”, rekao je Stojanović.
Turnir se igra sa devet kola po švajcarskom sistemu, uz tempo igre 15 minuta po igraču. Turnir se rejtinguje kod FIDE za listu ubrzanog šaha.
Međunarodni šahovksi sudija Vlado Stojanović je istakao da je ovo jedan od rijetkih turnira sa ovolikim brojem učesnika .
” Ovdje su učesnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, svi su došli na ovaj turnir ” potvrdio je Stojanović.
Riječ je o tradicionalnom šahovskom turniru koji se organizije povodom 16. maja, Dana grada Prijedora.
Predsjednik Skupštine ŠK ” Rudar” Prijedor Branka Gajić izrazila je zadovoljstvo što je veliki broj omladine i djece došao na turnir.

” Uskoro u našem gradu počinje škola šaha za djecu tako da nadamo se da će biti veliki broj učesnika i da će naš grad biti prepoznatljiv po tome”, izjavila je Gajićeva.

Mlada Prijedorčanka, Nataša Parhamov učesnik je turnira kao član školske sekcije.

” Meni je super što igram šah to mi je jako zabavno , nisam još u šahovskom klubu ali biće tamo otvoren za djecu ja sam šah počela da igram kad je sekcija počela u školi da radi”, rekla je Parhamov.

Nagradni fond iznosi 6.500 KM. Uz vrijedne nagrade za najuspješnije u tri kategorije, obezbjeđene su i posebne nagrade.

Ppobjednici turnira su: prvo mjesto u A kategoriji osvojio je Mladen Palac, u B kategoriji Ranko Juić, a u C kategoriji Đorđe Lukić.