Američko Ministarstvo finansija sa nove liste sankcija za područje Balkana skinulo je kompaniju “Integral Inženjering” iz Laktaša, kao i njenog vlasnika Slobodana Stankovića, koji je u međuvremenu preminuo.

Ove sankcije značile bi gašenje računa kompanije, čemu su izložene i druge sankcionisane kompanije i pojedinci u našoj zemlji, zbog čega bi bile ugrožene stotine radnih mjesta.
Kompanija se na listi sankcionisanih nalazila od 2022. godine, zbog dovođenja u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru. Početkom aprila 2024. godine uputili su zahtjev Uredu za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država za skidanjem sa ove liste, te je on jučer usvojen.

Iz Ureda OFAC-a je potvrđeno da su sa liste sankcija skinuli kompanije “Integral Inženjering”, “Inženjering-promet-export-import” i “Integral Inženjering PLC”, sve tri sa istom adresom u Laktašima.

Na listu sankcija “Integral Inženjering” je uvršten jer je, kako je tada OFAC obrazložio, dobio neke od najvećih projekata u entitetu RS, zahvaljujući “blizini rukovodstvu RS-a”.
Nakon uklanjanja ove kompanije, na listi sankcija američke administracije nalazi se još sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine, među kojima su “Bio Corporation” iz Sarajeva, “Puma Security” iz Hercegovine, “Fruit Eco” iz Bosanske Gradiške, “Agro Voće” i “Global Liberty” iz Laktaša, te Alternativna televizija i “Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik” iz Banje Luke.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba, pojasnio je kako je vijest o skidanju ove kompanije sa liste sankcija dobra i kako bi bilo teško ponovo izgraditi takvu kompaniju da je ona nestala.
– Dobra stvar upravo zbog broja projekata koje radi Integral u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Imaju veliki broj kooperanata i to je ogromna kompanija koja bi, kad bi pala i ugasila se, mogla napraviti ogromnu ekonomsku štetu svima nama – naveo je.

Takvu štetu sa poslovanjem trpe i sve druge kompanije koje se nalaze pod sankcijama SAD-a, nakon što su im banke u oba bh. entiteta krajem prošlog mjeseca počele gasiti račune. Osim kompanijama, računi su ugašeni i pojedincima koji su dospjeli na listu sankcionisanih.
Do gašenja računa došlo je nakon što su predstavnici SAD-a najavili da bi se i banke mogle naći pod sankcijama ukoliko i dalje budu sarađivale sa sankcionisanim pravnim licima. S druge strane, Milorad Dodik, predsjednik RS-a, najavio je osnivanje banke za unutrašnji platni promet za sankcionisane osobe i firme, ali još uvijek nije pojašnjeno na koji način bi funkcionirala ovakva banka i koliko je moguća njena registracija u BiH.

– Ukoliko ta firma radi neke nelegalne poslove, trebalo je pronaći druge mehanizme i načine da se kazni njihova uprava, da se to spriječi, a ne jednostavnim blokiranjem računa, gdje će da ispaštaju građani, radnici, poreske uprave i ostali u ovoj zemlji – naveo je Vukelić govoreći o problemima u kojima su se našle sankcionisane kompanije.

Uz “Integral inženjering” tokom 2022. sankcionisan je i njen vlasnik Slobodan Stanković, koji je preminuo u februaru 2023. godine, a u pojašnjenju sankcija uvedenih njemu navedeno je da je većina njegovog bogatstva došla iz javnog novca, te da je bivši vlasnik Alternativne televizije (ATV) iz Banje Luke.
– Ovaj medij je pod ličnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje u RS-u ugrožava stabilnost i podriva Dejtonski sporazum – naveli su tada iz OFAC-a.

Kompanija u BiH ima više od 40 otvorenih računa i njena osnovna djelatnost podrazumijeva sve vrste radova u građevinarstvu, navodi se na stranici “Integral inženjeringa”.
Iz kompanije “Integral Inženjering” pozdravili su ukidanje sankcija kompaniji i vlasniku, navodeći da se raduju što će kompanija vratiti punu funkcionalnosti i nastaviti pružati usluge.
– Koristimo priliku da se zahvalimo svom osoblju što je moralo trpiti pritisak i neizvjesnost dok je trajao postupak uklanjanja sa liste, našim poslovnim partnerima koji su ostali lojalni Integralu i ukazali nam povjerenje – dodali su iz kompanije, piše Detektor.