Generalna skupština UN-a bi o Rezoluciji mogla glasati 2. maja

Sudeći prema posljednjim informacijama iz New Yorka, Rusija je spremna podržati najavljenu rezoluciju o Srebrenici, ali uz jedan uslov.

“Rusija pokušava uvesti neke promjene u nacrt rezolucije (o Srebrenici). Žele povezati stradanja u Gazi, tražiti da se proglasi i da je u Gazi počinjen genocid i da se stavi kao amandman u nacrt rezolucije o Srebrenici. O tome se odlučuje na proceduralnom glasanju o predloženom amandmanu”, objavio je večeras na svom profilu Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

Pitanje je za koje je sve zemlje ruski uslov prihvatljiv.

Službeni dokument rezolucije je radila i Misija BiH u UN-u koja je, zajedno s misijama Njemačke i Ruande, najzaslužnija za pripremu Rezolucije za Opću skupštinu.

Rezoluciju o genocidu u Srebrenici su pokrenule Njemačka i Ruanda. Rezoluciju sponzorira 15 zemalja: SAD, Čile, N. Zeland, Malezija, Jordan, Turska, Albanija, Slovenija, Francuska, Italija, Irska, Francuska, Lišhtenštajn, Nizozemska i Finska.

Nacrt rezolucije o Srebrenici kojim se, između ostalog, podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine. Sav materijal i činjenice išli bi u udžbenike, dok bi se negatori genocida javno osudili i bili sankcionisani od strane zamalja potpisnica.