Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u petak nije uspjelo donijeti rezoluciju kojom se poziva na momentalni prekid vatre u Gazi kao dio sporazuma o taocima nakon što su Rusija i Kina, koje su stalne članice, glasale protiv mjere koju su predložile SAD.

Rezolucija je pozvala na “trenutni i kontinuirani prekid vatre” u trajanju od otprilike šest sedmica koji bi zaštitio civile i omogućio isporuku humanitarne pomoći.

Ruski ambasador pri UN-u Vassily Nebenzia rekao je da je to krajnje ispolitizirano i da sadrži efektivno zeleno svjetlo za Izrael da pokrene vojnu operaciju u Rafahu.

Rusija i Kina u petak su stavile veto na rezoluciju UN-a koju su sponzorisale SAD i koja poziva na “trenutni i trajni prekid vatre” u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi kako bi se zaštitili civili i omogućila isporuka humanitarne pomoći za više od dva miliona gladnih Palestinaca.

Kako prenosi Associated Press (AP), u 15-članom Vijeću sigurnosti glasalo je 11 članova za, tri protiv i jedan uzdržan.

Prije glasanja, ruski ambasador u UN-u Vassily Nebenzia rekao je da Moskva podržava trenutni prekid vatre, ali je doveo u pitanje jezik rezolucije i optužio američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i američkog ambasadora Lindu Thomas-Greenfield da “obmanjuju međunarodnu zajednicu“ za “politizirane ” razlozi, navodi AP.

“Ovo bi oslobodilo ruke Izraelu i rezultiralo bi da će se čitava Gaza i cijelo njeno stanovništvo suočiti s uništenjem, devastacijom ili protjerivanjem”, rekao je Nebenzia na sastanku

Američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield kritizirala je veto Rusije i Kine na nacrt rezolucije koji su predložili SAD u kojoj se poziva na prekid vatre vezan za oslobađanje talaca u Gazi.

Thomas-Greenfield rekla je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC) u petak da Rusija i Kina nisu osudile Hamas za njegove napade 7. oktobra. Ona je rekla da je gotovo svaki član Vijeća glasala za osiguranje trenutnog i trajnog prekida vatre kao dio sporazuma koji bi dovesti do oslobađanja talaca.