Republika Srpska dužna je slovenačkom preduzeću Vijadukt isplatiti 90 miliona maraka odštete zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.
Slamku spasa RS je pokušala da nađe u nastavku postupka te je podnijela zahtjev za poništenje te odluke.

Uz taj zahtjev Vlada RS-a je dala i bezuslovnu garanciju da će platiti dug, ukoliko odluka ne bude poništena.

Pravni zastupnik Vijadukta Predrag Baroš potvrdio je za Capital.ba da je odluka donesena 1. maja i da je njome zahtjev za poništenje arbitražne odluke odbijen u cijelosti.

– Zahtjev za poništenje arbitražne odluke je odbijen u cijelosti, tako da je arbitražna odluka od 18. aprila 2022. godine, ostala na snazi. Također, ovom odlukom je blokada sprovođenja izvršnog postupka stavljena van snage, a odlučeno je i da svaka strana snosi svoje troškove zastupanja – kaže Baroš.
Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je HES Vrbas, koji je trebalo da gradi hidroelektrane na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS-a odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački Vijadukt je 2016. podnio zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Podsjećamo, ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS-a je sa HES Vrbas potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE Krupa i HE Banja Luka-Niska.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banje Luke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom na to da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.
Godinu dana nakon pokretanja arbitraže Vlada RS-a potpisala je sa Vijećem ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.