Sana, jedna od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini, u posljednje vrijeme suočava se sa zagađenjem koje je Centar za životnu sredinu uočio u početku gornjeg toka rijeke, na prostoru općina Mrkonjić-Grad i Ribnik.

Otpadne materije

Posljedice zagađenja su vidljive desetinama kilometara nizvodno, u općinama Ključ i Sanski Most, što izaziva veliku zabrinutost među lokalnim stanovništvom.

Centar za životnu sredinu je već nekoliko puta u posljednje vrijeme upozoravao na ovaj problem su kazali kako je ovakav slučaj zabilježen i prošle godine, s tim što je intenzitet zagađenja sada mnogo veći.

– Nakon obilaska terena predstavnici Centra za životnu sredinu utvrdili su da je Sana vidljivo zamućena i da veliko zagađenje dolazi od pritoke Sane, rječice Medljanke, u koju kroz vodotok Grabovac, vjerovatno, stižu sve otpadne materije i teški metali koji se spiraju s obližnjeg rudnika uglja Medna, u istoimenom selu – kazali su nam.

Bez odgovora

 

Stanovništvo iz općina uz Sanu strahuje za svoje zdravlje, posebno oni koji žive na obalama ove rijeke ili su skoro svakodnevno vezani za nju. Navode da se ne osjećaju sigurno, jer nemaju odgovore na pitanje šta uzrokuje zagađenje.

Negativan utjecaj

Povodom ovog problema, Centar za životnu sredinu je poslao dopis nadležnoj inspekciji za izlazak na teren i zatražio hitno uzorkovanje vode kako bi se utvrdio stepen zagađenja.

– Iz navedenog je jasno da zagađenje negativno utječe na sve navedeno: od prirodnih ljepota i već zaštićenih područja i onih koji su u planu za zaštitu, preko kvaliteta vode, do jedinstvenog biodiverziteta – zaključili su.

Prirodne ljepote rijeke Sane često se ističu kao glavni atributi čitave regije kroz koju protječe.