Sana, jedna od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini, u posljednje vrijeme se suočava sa zagađenjem koje je Centar za životnu sredinu uočio u gornjem toku rijeke, na području općina Mrkonjić-Grad i Ribnik.

Otpadni materijali

Posljedice zagađenja vidljive su desecima kilometara nizvodno, u općinama Ključ i Sanski Most, što izaziva veliku zabrinutost lokalnog stanovništva.

Iz Centra za životnu sredinu su u posljednje vrijeme više puta upozoravali na ovaj problem, a za Puls su kazali da je ovakav slučaj zabilježen i prošle godine, s tim da je sada intenzitet zagađenja znatno veći.

– Predstavnici Centra za životnu sredinu su nakon obilaska terena utvrdili da je Sana vidno zamućena i da dosta zagađenja dolazi iz pritoke Sane, rijeke Medljanke, u koju se kroz vodotok Grabovac slijevaju vjerojatno sve otpadne materije. a stižu teški metali koji se ispiraju iz obližnjeg rudnika uglja.Medna, u istoimenom selu – rekli su nam.

Nema odgovora

 

Stanovništvo iz općina uz Sanu strahuje za svoje zdravlje, posebno oni koji žive na obalama ove rijeke ili su gotovo svakodnevno povezani s njom. Navode da se ne osjećaju sigurno, jer nemaju odgovore na pitanje što uzrokuje zagađenje.

Negativan utjecaj

U vezi s ovim problemom Centar za okoliš uputio je dopis nadležnoj inspekciji za izlazak na teren i zatražio hitno uzorkovanje vode kako bi se utvrdio stupanj onečišćenja.

– Iz navedenog je razvidno da onečišćenje negativno utječe na sve navedeno: od prirodnih ljepota i već zaštićenih područja i onih koja su u planu zaštite, preko kvalitete vode, do jedinstvene bioraznolikosti – zaključili su.

Prirodne ljepote rijeke Sane često se ističu kao glavni atributi cijele regije kroz koju protiče.