U pritokama rijeke Sane ovih dana se odvija mrijest škobalja, zanimljiv i rijedak prirodni fenomen, pa se tako mogu vidjeti brojna jata ove riblje vrste kako polažu ikru.

“U plićacima Blihe, Kozice, Banjice i drugih manjih rijeka može se vidjeti na hiljade riba. Nevidljivim prirodnim zakonitostima ovaj događaj ponavlja svake godine u isto vrijeme, te je zbog njega povećana ribočuvarska budnost na ovdašnjim rijekama”, kaže Teufik Hasanić, sanski ribočuvar.

Prema njegovim riječima, Kozica i Banjica su naročito poznate po ovome fenomenu, a razlog je što ribe biraju toplije vode kako bi obavile mrijest. U ove dvije pritoke Sane ulijevaju se termalni izvori, što ih čini pogodnima za mrijest, a ovome procesu pogodovale su i tople vremenske prilike ove godine.

Prema riječima ihtiologa, škobalj u ovo doba godine može oploditi više od 200 hiljada ribljih jaja što predstavlja neizmjerno bogatstvo kada je riječ o revitalizaciji ribljeg fonda na ovim prostorima.

U Društvu sportskih ribolovaca “Devet Rijeka” iz Sanskog Mosta, ističu kako je zbog mrijesta škobalja, ali i drugih ribljih vrsta pojačan rad ribočuvarskih službi, koje i tokom noći obilaze ovdašnje rijeke.

Svaki pokušaj izlova na mjestima gdje se mrijesti škobalj predstavlja strogo zabranjeno djelo i za njega su zaprijećene stroge sankcije.

Nezavisne