Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se da vaša vožnja bude sigurna i udobna.  Jedna od najvažnijih stvari koju treba provjeriti je rad vašeg klima uređaja.

Nitko ne želi da mu klima uređaj prestane raditi na putu do mora. Kada ljeti uđemo u auto i uključimo klimu, može nas iznenaditi neprijatan miris koji može negativno utjecati na naše zdravlje. Kako bi se sve to izbjeglo, ključno je redovito održavanje i dezinfekcija klima uređaja.

Zašto je važno održavanje klima uređaja?

Redovitim održavanjem klima uređaja sprječava se razvoj mikroorganizama i plijesni u ventilacijskom sistemu. Oni mogu uzrokovati neugodne mirise i štetno djelovati na zdravlje, posebno kod osoba s alergijama ili drugim zdravstvenim problemima. Neugodan miris kada je klima uređaj uključen često je znak da su se bakterije i plijesan već namnožili. Samo otvaranje prozora neće riješiti problem – mikroorganizmi ostaju u sistemu i mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Što obuhvata održavanje klima uređaja? 

  • Zamjena zračnog filtra:zračni filtar sprječava ulazak nečistoća i alergena u unutrašnjost vozila.  Njegova redovita zamjena ključna je za osiguranje svježeg zraka.
  • Čišćenje ventilacijskih puteva:time se uklanja prljavština koja se nakupila.
  • Dezinfekcija sistema: upotreba odgovarajućih dezinfekcijskih sredstava osigurava da će zrak u vozilu biti svjež i čist.
  • Provjera brtvi sistema i punjenje plinom:osiguranje da je sistem pravilno zabrtvljen i napunjen plinom ključno je za optimalne performanse klima uređaja.

Znate li kada koristiti dugme za cirkulaciju zraka?

Mnogi vozači ne znaju kada i zašto je potrebno koristiti dugme za cirkulaciju zraka u vozilu. Iznad svega važno je sljedeće:

  • Nakon što se vozilo ohladi:Kada se postigne željena temperatura, koristite dugme za cirkulaciju zraka da smanjite potrošnju energije. Klima uređaj neće trebati hladiti vrući zrak izvana, što će smanjiti potrošnju goriva.
  • Kada vozite u prometnim gužvama:Koristite cirkulaciju zraka kako biste spriječili ulazak ispušnih plinova iz vozila ispred vas. Time ćete osigurati bolji kvalitet zraka u vozilu.