Interpol, Europol i španska policija razotkrili su kriminalnu organizaciju koja je na neobičan način prevarila kladionice i to nakon što je 2020. godine pokrenuta istraga zbog niza sumnjivih klađenja.
Naime, državljani Bugarske i Rumunije su u Španiji osnovali kriminalnu mrežu tako što su uz pomoć tehnologije uživo pratili razna sportska takmičenja i tako vidjeli rezultat i šta će se desiti prije nego što to registruju kladionice.

Preko interneta su potom lako mogli napraviti velike uplate te su došli do ozbiljnog novca, a vođa organizacije, inače nekadašnji bugarski stonoteniser, potplatio je čak pojedine nogometaše koji su igrali za rumunske klubove.
Europol navodi da su se pripadnici ove grupe najčešće kladili na utakmice u azijskim i južnoameričkim nogometnim ligama, ali i u Bundesligi, Ligi nacija, Svjetskom prvenstvu u Kataru te na ATP i ITF teniskim turnirima.

U policijskoj akciji uhapšene su 23 osobe, pretražene su četiri kuće, zaplijenjene dvije, kao i tri luksuzna vozila, dva satelita, uređaj za ometanje signala, 47 računa u banci, 80 mobilnih telefona…

Organizacija je bila povezana s drugim kriminalnim grupama širom Evrope, a istraživalo se posebno namještanje nogometnih utakmica u Rumuniji gdje je kriminalna mreža bila najaktivnija.

Vođa grupe je početkom septembra izručen Španiji, dio grupe je još u bijegu, a istraga nije zatvorena jer policija pokušava identifikovati korumpirane sportiste koji su umiješani u cijelu priču.