Rast minimalne plate sa 700 na 900 KM je nerealan, nije baziran na makroekonomskim pokazateljima i uništiće ekonomski sistem, rekao je predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.

Unija poslodavaca i Privredna komora RS od vlasti u Srpskoj zatražili su suspenziju odluku o najnižoj plati za 2024. godinu.

Prema odluci Vlade RS, usvojenoj krajem decembra, minimalna plata u Srpskoj od januara bi trebala iznositi 900 KM.

Aćić kaže da je i tokom razgovora o utvrđivanju minimalne plate ukazivano da je rast sa 700 na 900 KM nerealan, da nije baziran na makroekonomskim pokazateljima, te da će urušiti kompletan ekonomski i sistem socijalne stabilnosti.

Minimalac urušava produktivnost kompanija

– Povećanje od 28 posto prije svega urušava produktivnost u kompanijama, pa zbog toga kompanije razmišljaju o preseljenju kapitala.

Tome treba dodati i situaciju da mi u zadnja dva kvartala imamo smanjene narudžbe, a s druge strane imamo već ozbiljan udar zbog pada tražnje u EU. Sve to zajedno ukazuje da potencijalno možemo imati vrlo negativne efekte već u februaru – kaže Aćić za “Avaz“.

Govoreći o produktivnosti pojašnjava da je minimalnih 900 maraka zagarantovano čak i onima koji ne dolaze na posao ili ne ispunjavaju normu pa će, ako se ova odluka počne primjenjivati, radnici i sa nešto većim primanjima izgubiti motiv za rad. Na pitanje zbog čega poslodavci u RS razmišljaju o prebacivanju poslovanja u FBiH, Aćić odgovara da je Vlada FBiH odobrila 2.520 KM neoporezive pomoći radnicima, te da naknade za topli obrok i regres u ovom entitetu nisu oporezovani.

U Federaciji povoljnije za poslodavce

– Na ovaj iznos od 900 maraka kod nas se još dodaje minuli rad, topli obrok, tako da je to sve oporezivo, dok je u FBiH oporezivo 619 maraka, a topli obrok od 400 KM je neoporeziv. Sve to zajedno dovodi u povoljniji položaj poslodavce u FBiH, što može biti motiv prelaska poslodavaca u FBiH.

Generalno je loša poruka napravljena, jer se iskomuniciralo negativno, da su ljudi ovdje ukalkulisali da je nekome dat neki iznos koji nije baziran na produktivnosti – ističe Aćić.

Naglašava da je mnogo razvijenija Njemačka na kraju prošle godine bruto satnicu povećala za 3 posto, da isti procenat povećanja planiraju i za narednu godinu, dok je u Republici Srpskoj minimalna plaća povećana za 28 posto odjednom, što u ekonomiji ne može funkcionisati.