Zdravstveni radnici okupili su se danas ispred prijedorskog Doma zdravlja kako bi pružili maksimalnu podršku napadnutom kolegi, medicinskom tehničaru Službe hitne medicinske pomoći. Osuđujemo napad na zdravstvenog radnika, koji je u trenutku incidenta samo obavljao svoj posao i želimo da skrenemo pažnju javnosti da se trudimo da svoj posao radimo najbolje što možemo, poručili su okupljeni.

“Da nas razumiju da je nama teško da obavljamo svoj posao ukoliko smo izloženi bilo kakvom nasilju, što se ovaj put i desilo. Pogotovo jer se radi o ekipama Službe hitne medicinske pomoći koje veliki dio posla obavljaju na terenu. To su stvarno otežani uslovi za rad”, poručila je Radmila Gnjatović, nadzorni tehničar Službe hitne medicinske pomoći.

Podršku kolegama u Domu zdravlja Prijedor pružili su zdravstveni radnici iz prijedorske Bolnice “Doktor Mladen Stojanović” i brojnih gradova BiH, te predstavnici strukovnih sindikata.

“Sa ovog mjesta poruku šaljemo nadležnim institucijama, kojima smo u više navrata sa Strukovnim sindikatom doktora medicine uputili inicijativu, da se svaki idući verbalni ili fizički napad prema zdravstvenim radnicima okarekteriše kao krivično djelo. Nadamo se da će ova poruka doći do nadležnih institucija i da je konačno vrijeme da se rješavanju ovog problema pristupi odgovorno i precizno”, istakla je Snježana Dobrijević, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja Prijedor.

Iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Prijedor poručuju da očekuju pomoć i podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Rs.

“Ministru Alenu Šeraniću u našem obraćanju smo poručili da smo nakon ovog incidenta zabrinuti za našu bezbjednost. Želimo da kažemo da ovakvi incidenti nisu rijetki, da su zdravstveni radnici izloženi svakodnevnom vidu neke agresije od strane građana i da to balansiramo kako znamo i umijemo. Smatramo da ovaj incident u Prijedoru zaista treba da bude pokretač, da se po tom pitanju nešto uradi u smislu naše sigurnosti na radnom mjestu”, istakla je Snježana Jokić, predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Prijedor.

Podrška zdravstvenim radnicima ovih dana stigla je i od Uprave Doma zdravlja Prijedor. Kako su istakli u saopštenju, preduzeće sve pravne i zakonske mogućnosti radi kažnjavanja počinioca, te mjere zaštite na radnom mjestu, kako se slični incidenti ne bi ponovili.

Gradonačelnik Prijedora osudio je napad na radnika Službe hitne medicinske pomoći. Slobodan Javor je istakao da će bezbjednost svih zdravstvenih radnika na radnom mjestu ubuduće biti na prvom mjestu i na najvišem nivou, o čemu je i razgovarao za rukovodiocima zdravstvenih ustanova u ovom gradu.

Podsjećamo, u subotu oko 22h, lice Aleksa Pepić. uputilo je ozbiljne prijetnje po život, a potom fizički napalo lice N.R. nanijevši mu tjelesne povrede. Medicinski tehničar je pravovremeno zbrinut zahvaljujući radnicima Službe hitne medicinske pomoći i službenicima Policijske uprave Prijedor. Stabilnog je zdravstvenog stanja.

Nakon hapšenja, protiv lica A.P. biće dostavljen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu za počinjena krivična djela ugrožavanje sigurnosti i tjelesna povreda.

 

K.V. / Prijedor24.com