Na Međunarodni dan sreće, psihologinja i psihoterapeutkinja Maja Savanović Zorić iz Udruženja građana “Psiholuminis” iz Prijedora podijelila je korisne savjete o pronalaženju radosti u malim stvarima umjesto čekanja da nam sreća sama dođe.
Kako navodi Savanović Zorić, postoji čak osam savjeta za poboljšanje emocionalnog blagostanja i pronalaženje sreće usvakodnevnom životu.

Čuvanje dobrih uspomena

Čuvanje dobrih uspomena ima važnu ulogu u psihološkom blagostanju. Važno je fokusirati se na pozitivna iskustva i uspomene kako bi ojačali emocionalnu otpornost i povećali osjećaj sreće i zadovoljstva. Ovo se može postići kroz tehnike poput vođenja dnevnika zahvalnosti, vizualizacije pozitivnih iskustava i aktivnog traženja prilika za stvaranje novih dobrih uspomena.

Očuvanje dobrih uspomena može nam pomoći da održimo balans između pozitivnih i negativnih iskustava i tako promovišemo emocionalnu dobrobit. Svaki dan odvojite vrijeme za prepoznavanje i uvažavanje stvari za koje ste zahvalni. To može biti jednostavno poput zapisivanja tri stvari za koje ste zahvalni svakog dana.

Prihvatanje grešaka

Greške su dio života i važno je iz njih učiti umjesto da ih tugujući ili ljutito odbacujemo. Trebamo ih prihvatiti kao priliku za lični rast i razvoj. Naučite prihvatati sebe s ljubavlju i saosjećanjem, uključujući i svoje nedostatke i greške. Rad na samoprihvatanju može poboljšati samopouzdanje i samopoštovanje.

Strpljenje i vjera u pravo vrijeme

Važno je imati strpljenja i vjerovati da će se stvari dogoditi kad treba. Prema riječima našeg psihologinje Maje Savanović Zorić, strpljenje i vjera da će sve doći u pravo vrijeme mogu biti korisni alati za suočavanje sa izazovima i teškoćama.

Ovi mentalni stavovi mogu pomoći u održavanju optimizma i stabilnosti tokom teških perioda. Psiholog kroz svoj rad može podržati klijente u razvijanju ove vrste mentalne fleksibilnosti, podstičući ih da pronađu smisao i svrhu u svojim iskustvima, čak i kada se suočavaju s neizvjesnošću ili frustracijama.

Prihvatanje loših dana

Svako prolazi kroz dobre i loše dane, a važno je prihvatiti ih kao dio prirodne ravnoteže života. Kako Savanović Zorić navodi prihvatanje loših dana je ključno za emocionalnu dobrobit. To podrazumijeva prepoznavanje i prihvatanje svojih emocija, umjesto da se pokušavaju potisnuti ili ignorisati.

Rad s klijentima podstiče se razumijevanje da su loši dani normalan dio života i pruža alate za upravljanje njima, poput tehnika za smanjenje stresa, vježbi samopomoći i promjene negativnih misaonih obrazaca.

Imanje povjerenja

Važno je imati povjerenje u sebe i svoje sposobnosti te biti odlučan u ostvarivanju svojih ciljeva. Trebamo se suočiti s izazovima s mentalnom agilnošću i spremnošću za donošenje odluka.

Postavljajte ciljeve

Postavljanje realnih i ostvarivih ciljeva može vam pružiti osjećaj svrhe i motivacije. Razmislite o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima te o koracima koje možete poduzeti kako biste ih postigli.

Budite aktivni

Redovna fizička aktivnost može poboljšati raspoloženje i smanjiti osjećaj tjeskobe. Pronađite aktivnost koja vam odgovara, bilo da je to šetnja, trčanje, teretana ili nešto slično.

Razvijajte društvene odnose

Kvalitetni odnosi s porodicom, prijateljima i zajednicom ključni su za osjećaj sreće i blagostanja. Posvetite vrijeme povezivanju sa drugima i izgradnji podržavajućih odnosa.