Dvonedeljnom izložbom Memorijalnog centra Srebrenica u Ujedinjenim Nacijama u New Yorku simbolično smo počeli sa implementacijom Rezolucije o uspostavljanju Međunarodnog dana komemoracije i refleksije na genocid 1995 u Srebrenici, naveo je Lagumdžija

Ujedinjene nacije trenutno su domaćini izložbe posvećene žrtvama genocida u Srebrenici, otvorene od 1. do 12. jula. Organizirana od Stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u, izložba služi kao dokaz o kontinuiranoj misiji Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.
– Danas prepoznajemo neprocjenjivu podršku Alici Nderitu, posebnoj savjetnici za prevenciju genocida, i Atulu Khareu, potpredsjedniku UN-a, čija je pomoć bila ključna u snalaženju u složenostima multilateralne diplomacije – rekao je Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik BiH pri UN-u, na otvaraju izložbe.
Izrazio je zahvalnost državama članicama, predvođenim Njemačkom i Ruandom, za njihovu inicijativu u osnivanju Skupine prijatelja za komemoraciju i rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
– Ova izložba označava simbolični početak implementacije Rezolucije, vodeći do visokog komemorativnog događaja “Sjećanje na Srebrenicu” 11. jula, koji će prvi put u UN-u obilježiti Međunarodni dan razmišljanja i komemoracije genocida u Srebrenici – naglasio je tada Lagumdžija.

On se oglasio tim povom i na Facebook profilu.
– Dvonedeljnom izložbom Memorijalnog centra Srebrenica u Ujedinjenim Nacijama u New Yorku simbolično smo počeli sa implementacijom Rezolucije o uspostavljanju Međunarodnog dana komemoracije i refleksije na genocid 1995 u Srebrenici. Prvi put, u sali Generalne skupštine UN na Istriveru, ćemo sa grupom prijatelja i čelništvom Ujedinjenih nacija 11. jula obilježiti Međunarodni dan sjećanja na genocid 1995. u Srebrenici utvrđenom Rezolucijom Generalne Skupštine UN 23. maja ove godine. Dok postoje Ujedinjene Nacije taj dan će se obilježavati da se ne zaboravi, da se ne dogodi nikome, nikada više – objavio je Lagumdžija.