Gradnja autoputa od Beograda do Sarajeva i Banjaluke teče po planu, a neimari su najviše odmakli na izgradnji dionice od Rače (državna granica) do Bijeljine u koju je do sada uloženo blizu 83 miliona maraka.

Upravo će Bijeljina biti prvi grad u BiH koji će se već naredne godine autoputem spojiti s Beogradom, a potom slijede Brčko i drugi gradovi.

Vršilac dužnosti direktora “Autoputeva RS” Nedeljko Ćorić potvrdio je da se izgradnja autoputa Beograd – Banjaluka, koji je dio budućeg autoputa Beograda – Sarajevo – Beograd, odvija u skladu sa planiranom dinamikom.

Ovaj projekat kroz Republiku Srpsku podijeljen je na tri dionice, a trenutno neimari aktivno rade na trasi od Rače do Bijeljine. Taj posao povjeren je konzorcijumu koji čini laktaški “Integral inženjering” te “Srbijaautoput” iz Beograda i Institut za građevinarstvo “IG” iz Banjaluke.

– Ta dionica, koja je duga 20 kilometara, jedno je od aktivnijih gradilišta autoputeva u Republici Srpskoj. U proteklih 16 mjeseci na kompletnoj dužini trase urađeno je podtlo i prvi sloj nasipa, dok je na tri kilometra budućeg autoputa urađen i drugi sloj nasipa. Pored toga, pripremljeno je podtlo i prvi sloj nasipa na dva kilometra buduće petlje Bijeljina sjever sa pratećim rampama – kazao je “Glasu Srpske” Ćorić.

Naglasio je da je u sve radove na toj dionici do sada izdvojeno 82,85 miliona maraka te podsjetio da pomenuti projekat zajedno finansiraju vlade RS i Srbije. Sa druge strane Drine, odnosno iz Srbije do sada je doznačeno 19,50 miliona maraka za spomenutu dionicu.

– Gradnja dionice od Rače do Bijeljine, na kojoj su pripremni radovi počeli još u septembru 2022. godine, ide prema zacrtanom planu, a izvođači imaju rok od tri godine da završe posao – poručio je Ćorić.

“Autoputevi RS” su sproveli i međunarodni postupak javne nabavke usluga projektovanja i izgradnje i na preostalim dionicama pomenutog autoputa od Beograda do Banjaluke, odnosno na pravcima  Brčko – Bijeljina.

– Posao na izgradnji tih dionica povjeren je renomiranim kineskim kompanijama, koje su u samom vrhu liste najboljih građevinskih firmi. Kineska firma, koja će graditi dionicu od Vukosavlja ka Brčkom, već je započela pripremne radove i izgradila dio kampa za smještaj radnika koji će biti angažovani na ovom poslu, a intenzivniji radovi očekuju se u toku godine – poručio je Ćorić.

Naglasio je da će i dionicu od Brčkog do Bijeljine takođe graditi kineska firma, a trenutno su za realizaciju tog projekta u toku pregovori o finansijskom dijelu ugovora, ali i aktivnosti vezane za izradu projektno planske dokumentacije.

Kada je riječ o trasi kroz Brčko “Autoputevi RS” su ugovorili izgradnju dionica Vukosavlje – Brčko i Brčko – Bijeljina, odnosno do granice sa Distriktom.

– “Autoputevi” i “Autoceste FBiH” u stalnom su kontaktu sa nadležnima u Distriktu, koji još usaglašavaju trasu kroz samu teritoriju Brčkog, kao i ostale zakonske i podzakonske akte, neophodne za početak realizacije projekta izgradnje autoputa na tom dijelu  – kazao je Nedeljko Ćorić.

U toku radovi i kroz Srbiju

BiznisInfo.ba podsjeća da su u toku radovi na dionici ovog autoputa kroz Srbiju, odnosno od Kuzmina do Sremske Rače. Na toj dionici se privode kraju radovi na svim objektima, nakon čega počinje asfaltiranje. (Ova dionica će se spojiti na postojeći autoput Beograd – Zagreb).

– Na ovih 17-18 kilometara imate jedan veliki most preko rijeke Save od 1.320 metara, znači vrlo kapitalan objekat. Pored toga imamo još osam mostova, 11 propusta, pet nadvožnjaka, dvije petlje. Tako da u principu nije sve to tako jednostavno – rekao je nedavno Dragan Jocić, nadzorni organ u Putevima Srbije.

Na prvom direktnom autoputu između Srbije i BiH biće i jedinstven, zajednički granični prelaz na srbijanskoj strani.

Planirano je da bude pušten u rad 2025. godine, kada se završe radovi na dijelu puta do Bijeljine.

 

Biznisinfo