Prva beba rođena u Prijedoru u 2024. godini, Ana Jeftenić dobila je zlatnik od gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora.

Njena majka Aleksandra ne krije da je ponosna i srećna što je upravo njena nasljednica prva rođena u ovoj godini.

„Želim da se zahvalim gradonačelniku na prelijepom gestu. Beba ima 3. i150 grama i 53 centimetra je dugačka, zdrava je i mi smo radosni. Rođena je carskim rezom juče. Hvala još jednom“, poručila je Aleksandra koja ima i osmogodišnjeg sina Jovana.

Maloj Ani zlatni dukat je u ime prvog čovjeka grada uručila šefica Kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš.

„Već četvrtu godinu dolazimo ovdje na najljepši Odjel prijedorske Bolnice kako bismo u ime gradonačelnika Slobodana Javora uručili zlatni dukat prvorođenoj bebi. To je drugo dijete u porodici, dobili smo jednu malu sranovnicu tako da ovim putem bih ponovo čestitala ponosnim roditeljima i da se majka, maloprije smo joj rekli, barem još jednom vrati na ovaj Odjel, tako da vjerujem da će i toga biti“, navela je Dodoševa.

Ona je dodala da raduje činjenica što je tokom prošle godine bio povećan broj poroda u prijedorskoj Bolnici.

„Taj broj nije mnogo veći, ali za nas je mnogo bitan. To nam govori da mjere pronatalitetne politike u gradu Prijedoru daju rezultate. Istakla bih da je Grad Prijedor prošle godine iz budžeta indirektno i direktno za pronatalitetnu politiku izdvojio šest miliona KM. Tu ćemo izdvojiti samo nekoliko segmenata koji su se našli u budžetu, a to je 300.000 KM za novorođenčad, zatim znate da Grad već nekoliko godina daje subvenciju kamatne stope za kredite za mlade bračne parove, a evo već nekoliko godina imamo i subvencije za podršku roditeljima čiji mališani pohađaju privatne predškolske ustanove. Svakako istim tempom nastavljamo i ove godine i vjerujemo da će se u budžetu pored ovih mjera naći još nekoliko novih stavki“, poručila je ona.

Direktor Bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ Andrija Vukotić zahvalio je gradonačelniku i lokalnoj upravi upravi što su i ove godine darivali dukatom prvu rođenu bebu u novoj godini.

„Za prošlu godinu imamo 649 novorođenih beba i u odnosu na pretprošlu godinu to je 31 beba više. Vidite da mjere pronatalitetne politike Gradske uprave daju svoje rezultate. Nadamo se da ćemo još nekoliko mjera tokom ove godine predložiti tako da na kraju ove godine i broj poroda bude veći“, poručio je Vukotić.

On je dodao da su tokom prvog dana 2024. godine rođene tri bebe u prijedorskoj bolnici.

K.V.