Poslanik u Domu naroda Parlamenatrne skupštine Bosne i Hercegovine, Džemal Smajić, podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, kao i njegovih bliskih saradnika.

U krivičnoj prijavi se između ostalog navodi “kako postoje dokazi da je Dodik izvršio više krivičnih djela zbog kojih je Tužilaštvo BiH trebalo davno reagovati po službenoj dužnosti”, budući da, kako navodi Smajić, Tužilaštvo BiH nije ništa uradilo, odlučio se da prikupi brojne dokaze proizašle iz Dodikovih javnih nastupa, govora, izjava, ali i institucionalnog djelovanja kako njega tako i njegovih saradnika prije svega u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Smajić je ukazao na brojne istupe u kojima se “otvoreno negira genocid, ali i kako tvrdi, otvoreno širi mržnja prema Bošnjacima, među kojima i izjava da ne želi s njima da dijeli ni vazduh i da je im je dovoljno da žive na 25 odsto teritorije BiH”.

– Negiranje genocida i raspirivanje mržnje posebno je uočljivo nakon najava da će se rezolucija o Srebrenici pronaći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija – smatra Smajić.

Smajić navodi i to kako je u razgovorima s brojnim povratnicima Bošnjacima iz Istočne Bosne, posebno Srebrenice, uočio kako su u strahu, te da su mu neki rekli i da su spakovali kofere kako bi napustili svoje domove.

– Ako to nije dovoljan dokaz Tužilaštvu BiH, onda šta je – upitao je Smajić.

Podsjetimo, iz Tužilaštva BiH su danas rekli da je od 2021. godine u Tužilaštvu BiH evidentirano oko 100 predmeta koji se odnose na krivično djelo iz člana 145a. Krivičnog Zakona BiH, Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. U nekim predmetima su donesene naredbe o nesprovođenju istrage, a neki predmeti su u fazi istrage ili prijave. Skoro nijedan nije formiran na osnovu zaprimljenog izvještaja o učinjenom krivičnom djelu, dostavljenom od strane policijskog organa, sa dokazima, iskazima svjedoka i svim što je potrebno, piše N1.

– Najčešće su prijave podnosili građani protiv drugih građana, i to zbog objava i komentara na te objave na društvenim mrežama i internet prostoru, građani i nevladine organizacije i udruženja protiv izjava određenih političara u medijima i javnom prostoru itd. Dakle, poseban problem u radu tužilaca predstavlja činjenica da prijave nisu zaprimljene od strane nadležnih policijskih agencija za provođenje zakona, koje imaju potrebna znanja da u radnjama prijavljenih prepoznaju elemente krivičnog djela i da za te radnje prikupe dokaze koji to potkrepljuju. Na ovom mjestu ne želimo da se stekne utisak kako se na prijavi ne može raditi samo zato što je podnesena od strane građana ili drugih organizacija, podvlačimo samo činjenicu da policijske i sigurnosne agencije imaju više profesionalnog znanja o navedenoj tematici – navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH.