Stevo Grabovac je dobitnik 70 .NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2023. godini. Roman nosi naziv “Poslije zabave”, govori o zločinu, prijateljstvu, ljubavi, porodici, odrastanju, a večeras je promovisan u Prijedoru, u Gradskoj čitaonici. Autor pojašnjava kako je roman nastao. “Roman u osnovi ima jedan istinit dogaađaj, zapravo jedan užasan zločin koji se desio 1992. u okolini Broda. On je samo nekakvo centralno jezgro oko kojeg se petljaju sve ostale priče u romanu. To je na neki način roman o jednoj generaciji, da tako kažemo, o odnosima među ljudima, o stvarima koje su zapravo na neki način povezale sve te niti priče i ljude na koje je taj nesretni događaj uticao, na posredan ili neposredan način”. kaže Grabovac

U stvaranju književnih djela veliku ulogu imaju i izdavačke kuće. Grabovac se odlučio da mu izdavač bude “Imprimatur” iz Banjaluke. Ova izdavačka kuća štamapala je i njegov prvi roman “Mulat albino komarac”, koji je takođe bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. “Taj prvi roman je već pokazao na neki način šta čitalačka publika od njega može da očekuje. I sve to, ja vjerujem još više dobili su upravo sa ovim drugim romanom.To je prvi roman iz Republike Srpske koji je dobio NIN-ovu nagradu i zapravo, prvi roman još od 1990. godine s ove strane Drine uopšte, koji je ovjenčan tom nagradom”, ističe Boris Maksimović iz Izdavačke kuće “Imprimatur”.

Autor nagrađenog romana ističe da je književnost u njemu prisutna cijelog života, dodajući da nije on postao pisac, nego da je pisac postrojao unutar njega. Velika nagrada je i velika odgovornost, kaže Grabovac. “Što se tiče NIN-ove nagrade, ja stalno ponavljam da je to potpuna pobjeda u smislu da je knjiga objavljena kod lokalnog izdavača, da sam ja odavde, sa ovih prostora, tako da je zaokružen jedan ciklus. Meni lično, naravno, to je jedna od najznačajnihih regionalnih književnih nagrada . Naravno da znači puno svakom autoru, tako i meni. U svakom smislu jedan veliki podstrek i jedna velika odgovornost”, naglašava Grabovac.

U Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” kažu da je velika čast ugostiti dobitnika jubilarne 70. NIN-ove nagrade za roman godine. “Grabovac je zaista vrlo čitan autor kod nas i njegov prvi roman je bio izuzetno popularan i bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Nagrada je došla za drugi roman, tako da nam je izuzetna čast što je došao u Prijedor”, kaže Gotrdana Vila, direktor Biblioteke.

Nakon promocije dobitnika NIN-ove nagrade Steve Grabovca i njegovog romana “Poslije zabave”, u Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” pripremaju se da ugoste još jedno poznato ime iz svijeta književnsti. Povodom Međunarodnog dana žena, 6. marta u Gradskoj čitaonici gostovaće Vanja Bulić.

Kozarski