„Arcelor Mittal“ iz Prijedora ostvario je u prošloj godini dobit od 9,8 miliona maraka što je za 4,4 miliona KM više u odnosu 2021.

Ovo je ujedno i najbolji rezultat prijedorskog preduzeća koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru u posljednjih nekoliko godina.

Ukupni prihodi preduzeća lani su bili 75 miliona maraka, dok su godinu ranije bili 66,2 miliona.

Zanimljivo, iako su im prihodi i dobit imali značajan rast, broj radnika u „Arcelor Mittalu“ lani je smanjen.

Tako su na kraju 2022. zapošljavali 689 radnika, odnosno 33 manje u odnosu na pretprošlu godinu.

„Arcelor Mittal“ je zajedničko preduzeće Rudnika željezne rude „Ljubija“ i kompanije „Arcelor Mittala“ iz Luksemburga.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća, dok je većinski vlasnik sa 51 odsto „Arcelor Mittal“.

„Mittal“ je prošle godine svojim akcionarima isplatio dividendu, što je doprinijelo da RŽR „Ljubija“ 2022. završi sa milionskom dobiti.

Podsjećamo, Vlada RS godinama najavljuje privatizaciju RŽR „Ljubija“ za koji je zainteresovan kontroverzni biznismen Evgenij Zotov.

Zotov je jedan od akcionara Američko – kanadskog konzorcijuma koji je pokušava da dokapitalizuje i preuzme RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, Skupština akcionara ovog rudnika lani je donijela odluku o dokapitalizaciji preduzeća od 50,7 miliona maraka i prodaji većinskog državnog udjela Američko-kanadskom konzorcijumu SE-GEDC Corp.

Međutim, ubrzo nakon toga, Vlada se predomislila i odlučila da povuče svoju odluku, pravdajući se zaštitom imovine od javnog interesa.

Capital