Ovo su prije svega teški dani za naš narod. Svake godine od maja do kraja jula prolazimo sjećanje na bijele trake, obilježavamo napade na naše gradove i naš narod, na otvaranje logora i na kraju obilježavamo dane i sjećamo se strašnih zločina – izjavio je za Agenciju MINA muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – Dana sjećanja na strašne ratne zločine s elementima genocida počinjene u Prijedoru i dolini Sane.

Šehidska dženaza u Memorijalnom centru Kamičani bit će klanjana 20. jula, a pripreme za obilježavanje 31. godišnjice zločina i dženazu se privode kraju.

– Pripreme za dženazu teku željenom dinamikom. Iz godine u godinu, u sklopu Organizacionog odbora, pripremamo raznovrsniji program povodom 20. jula. Pored vjerskog programa i dženaze, ove godine imamo biciklistički maraton Bihać – Prijedor – Kamičani, izložbu artefakata i druge sadržaje. Brojni zvaničnici su najavili svoj dolazak u Kamičane 20. jula, pa se stoga nadamo da će obilježavanje 20. jula i ove godine proći u najboljem redu i da ćemo poslati poruku da ćemo pamtiti zločine, proganjati zločince i suosjećati se s našim narodom čije rane se uvijek u ovim danima dodatno produbljuju negiranjem i omalovažavanjem zločina od strane njihovih komšija – kazao je muftija Kudić.

Dodao je da je porodicama svaki dan težak kada se sjećaju svojih najmilijih, a da je ovih dana, kada se obilježava sjećanje na masovne zločine s genocidnom namjerom, to sigurno još teže i potresnije.

– Mnoge porodice čekaju da se skeleti kompletiraju, a neki čekaju informaciju o novim pronalascima posmrtnih ostataka žrtava u nekim novim grobnicama. Ono što dominira kada su u pitanju porodice žrtava jeste dostojanstvo. Njihova bol, tuga i žalovanje su toliko primjereni i dostojanstveni, oni su svjesni s kakvim su zločincima imali posla, ali ni dan-danas nisu dobili odgovor na pitanje: Zašto su na najsvirepiji način poubijani njihovi najdraži i kakav su to prijestup napravili da bi bili tako kažnjeni od strane svojih komšija koji su bili direktni ili posredni izvršioci ubistava i egzekucija? Zbog toga je važno doći na dženazu, prisustvovati programu povodom dana sjećanja, obići šehitluke, porazgovarati s porodicama i podijeliti njihovu bol – naglasio je muftija.

Također, ukazao je i na veliku podršku koju Islamska zajednica, na čelu s reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, pruža povratnicima, porodicama žrtava.

– Namjera zločinaca bila je da se potpuno unište Bošnjaci na području Prijedora i doline Sane. Posebno su im na meti bili imami i obrazovani Bošnjaci. Smatram da svaka porodica koja je izgubila ijednog člana ima svoju tugu i bol koja je svojstvena samo njima. Osim toga, njihova tragedija se ne završava samo gubitkom najmilijih. Prvim povratkom na svoja ognjišta, oni su se suočili s mjestima njihovog pogubljenja, a proces pronalaska i identifikacije je nešto što iznova nanosi bol. Islamska zajednica na čelu s reisul-ulemom daje punu podršku, s našim narodom je u svemu što se dešava i sve je učinila da se svi zločini pamte te stalno apelira da zločinci moraju odgovarati – poručio je, između ostalog, muftija bihaćki.

Muftija je govorio i o tome šta se može i treba danas uraditi za održivi povratak u ovom kraju.

– Konstantno se moraju iznalaziti rješenja i govoriti o tome kako i na koji način učiniti sve da Bošnjaci ostanu u svojim mjestima i da se održi ovaj broj naših povratnika. Značajna bi bila uloga političkih struktura u zajedničkom djelovanju u institucijama, mjestima gdje se donose mnoge odluke koje utječu na život našeg naroda na ovim prostorima. Moram kazati kako su naši imami bili među prvim povratnicima, tako da su i danas ostali s onima koji žive i rade u ovim mjestima – ocijenio je muftija.

O borbi ljudi Prijedora i doline Sane govori i činjenica da će sutra, 15. jula, biti proučena prva hafiska dova u Prijedoru – hafizu Semiru Bušatliću. Muftija Kudić se osvrnuo na značaj ovog događaja.

– To je jedan lijep primjer rada i uspjeha na duhovnom planu, s kojim smo počašćeni posebno u vremenu obilježavanja najvećih stradanja našeg naroda. Hafiz Bušatlić je vrijedan imam, imam koji je veoma dobro prihvaćen u svome džematu i u gradskoj sredini grada Prijedora. Hafiska dova je bereket njegovom džematu kao i našoj Zajednici. Ovo je primjer kako treba gledati na život, tj. činiti sve što je u našoj moći, oslanjati se na Dragog Allaha i držati se ispravnog puta – dini-islama – poručio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

O.A./MINA