Četvrto kolo Premijer lige BiH u kuglanju vodilo je KK Rudar Prijedor na veoma nezgodno gostovanje Slobodi iz Tuzle, koja domaći teren igra u kuglani u Lukavcu. Znali su “Rudari” da ih očekuje veliki pritisak domaćina, vrlo borbene ekipe kao i zbog činjenice, da su i oni u prva tri kola u pobjedničkom ritmu pa je ovo svakako bio derbi kola.

Tvrdo i borbeno krenulo je od prvog bloka poslije kojeg je bilo 1:1 i minimalna čunjska prednost +3 na strani domaćina. Paštar (542) donosi prvi meč poen za Rudar protiv kombinacije Jogunčić Midhad/Herenda Edin (535), a Miljatović (560) gubi od Jogunčić Samira (570). Drugi blok produžava neizvjesnost u konačan ishod ovoga meča. Trklja Miodrag (538) u drugom bloku za Rudar osvaja drugi meč poen protiv Jogunčić Mirsada (516), a Mirza Dedić (543), povratnik u prvu šestorku, uprkos odličnoj igri gubi od Senada Jogunčića (559 oborena čunja).

Bilo je 2:2, ali sad se minimalna čunjska prednost +3 seli na stranu Rudara. Posljednji blok donosi veliku borbu, gdje ponovo Mladen Džajić (576) odličnom igrom osvaja meč poen nad Mirzom Nezirevićem (548) i ujedno postaje najbolji u Rudaru, i najbolji igrač ove utakmice.

U drugom okršaju, Marko Trklja (546) ne uspijeva slaviti protiv N. Kasumovića (551), ali to u ovom slučaju gubi na značaju, jer je konačni rezultat 5:3 za Rudar i 26 čunjeva viška. U narednom 5. kolu Rudar se napokon poslije dva vezana ligaška gostovanja, kao i svog značajnog četvorodnevnog nastupa u NBC kupu u Slavonskom Brodu, vraća na svoju kuglanu u subotu u 16 h gdje dočekuje ekipu Borca iz Banja Luke. Rudar 2 je u Trećem kolu kuglaške lige RS poražen u Mostaru sa visokih 8:0, od Hecegovca iz Bileće.

Mogao je to biti, sa malo više sreće, i povoljniji rezultat, gdje je zbog lošeg postavljenja igrača, Mladen Martić sa odličnom cifrom 569 poražen od najboljeg u ekipi Hecegovca i najboljeg na utakmici, Petra Kozjaka – 591 oboreni čunj. U 4. kolu Rudar 2 ponovo gostuje u nedjelju u 11 h ekipi kod Posavine u Gradišci.

KV