Nakon stečaja prijedorski “Autotransport” se uspješno vratio na tržište, zahvaljujući podršci grada, dobroj organizaciji i domaćinskom poslovanju. Ali ne zadugo.

Kako tvrde radnici ovog preduzeća koji mjesecima ne primaju platu, nemaju zdravstvenog osiguranja niti doprinosa, a rasipničko ponašanje nadležnih, uništilo je preduzeće.

“Naši pojedini direktori nisu vodili računa o preduzeću, ne vode ni danas. Najlakše je sjesti u toplu fotelju i da se piše da sam ja direktor. Problem je u tome što taj direktor treba da predstavlja 50, 60 radnika, međutim, osjećamo da tu nismo zastupljeni. Taj naš direktor nije na poslu redovno. Bačeni smo jednostavno na milost i nemilost”, kaže Milenko Kosić radnik “Autotransporta”, Prijedor.

Dodaje da su mjesecima bez plate, doprinosa, zdravstvenog osiguranja… Ovo preduzeće je u stečaju kupila Vlada Republike Srpske i vlasništvo prepisala na Grad Prijedor.

Ideja je bila da on postane javno gradsko preduzeće koje će zadovoljiti potrebe građana za javnim prevozom.

Međutim, Autotransport je doveden na rub propasti, kažu ogorčeni radnici.

“Za februar smo dobili pola plate, ovo ostalo ništa. S tim da imamo oko 20 mjeseci neisplaćenih plata. 2022.godine 8 mjeseci, 2023.godine 6 mjeseci, 2024. samo januar plaćen. Ostalo ništa”, kaže Dragan Banović radnik “Autotransporta”.

Zbog nedostatka goriva, nekoliko dana bile su obustavljene linije za prevoz putnika ali je grad Prijedor u međuvremenu intervenisao sa 100 hiljada maraka kako bi se omogućila nabavka goriva i isplata dijela plate radnicima koji kažu da je to samo kap u moru.

Direktor “Autotransporta” Darko Aleksić objašnjava da je sitacija kulminirala ranijim kreditnim zaduženjima ovog preduzeća te Vladinim povećanjem minimalne plate u Republici Srpskoj koja je prema njegovim riječima pokopala ovo preduzeće.

On naglašava da je u Autotransportu deset godina unazad slična, odnosno, teška situacija, te da su toj stalnoj borbi za opstanak doprinijela podignuta četiri nepovoljna višemilionska kredita 2013. i 2014. godine.

Potom su na te kredite 2018. i 2019. godine rađeni reprogrami i dodatna zaduženja što je preduzeće dovelo u nezavidan položaj.

Trenutno u ovom preduzeću zaposleno je 58 radnika.