U Sarajevu je održan 6. Digitalni samit Zapadnog Balkana koji je okupio više od 500 učesnika, 150 kompanija, više od 100 panelista i 50 predstavnika medija. Učešće je uzeo i Grad Prijedor, a posebno na panelu u kojem je učestvovao mladi informatičar iz Prijedora, Pero Knežević, koji je dobio prvu nagradu u izazovu “Dekodiraj za Prijedor” i koji kreira digitalno rješenje za investitore i firme u gradu Prijedoru.

On je predstavio jedan od modela kako mlade preduzetnike uključiti u razvoj jedinica lokalne samouprave. Nakon ovog samita, održan je u Sarajevu i šesti Smart siti forum – Digitalizacija više nije upitna već je nešto u šta se mora ići.

Digitalna transformacija igra veliku ulogu u životu svih nas, stoga je neophodno napraviti tu promjenu u svim sferama društva kako bismo unaprijedili način na koji radimo i živimo. Ovo je jedna od poruka koje su poslane sa ovog foruma.

Na Forumu su predstavljeni pozitivni primjeri gradova i opština koji su do sada prošli određeni put ka digitalnoj transformaciji, a predstavljena su i njihova iskustva i benefiti koje su dobili digitalizacijom određenih procesa. Na panelu pod nazivom “Iskustva implementacije digitalnih rješenja” učestvovao je i Grad Prijedor kao uspješan primjer digitalne transformacije u BiH.