Radionicu na temu „Mladi u poljoprivredi“ juče je u Prijedoru organizovala Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Kroz projektni menadžment daje se prilika da u okviru ovog projekta mladi dobiju znanja oko samog organizovanja i apliciranja na projekte, te da ideje koje imaju pretvore u projekat i dobiju i sredstva.

Projekat „Razvoj preduzetništva i sela“ podrazumijeva rad sa mladima, te podsticanje mladih kroz start pakete, a kampanja je prije svega usmjerena na mlade inženjere poljoprivrede, kojima se subvencioniše pripravnički staž u iznosu od 900 KM.

Dragan Vučković, menadžer projekta „Razvoj preduzetništva i sela“ ističe da pripravnici primaju minimalni lični dohodak, koji im obezbjeđuje resorno ministarstvo.

„Poslodavci iz realnog sektora mogu da angažuju inženjere poljoprivrede i tehnologe prehrambene struke da obave pripravnički staž. Mi snosimo ( MPŠV) taj dio od 900 KM u toku 12 mjeseci, a poslodavci poreze i doprinose za vrijeme trajanja pripravničkog staža“, kaže Vučkovac.

Gradska uprava Prijedor podržava sve projekte i projektne prijedloge koji imaju za cilj zapošljavanje ili samozapošljavanje mladih u poljoprivredi.

„Imamo dobru saradnju sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata i u tom periodu smo realizovali nekoliko projekata koji su imali za cilj zapošljavanje mladih“, navodi Žarko Tubin načelnik Odjeljenja za poljoprvredu i ruralni razvoj grada Prijedora.

Ukupno će biti održano 7 radionica, a jučerašnja u Prijedoru je bila druga po redu.