Amanet” je komedija koja govori o posebnom prijateljstvu, kulturi i amanetu kojeg ostavljamo nekome te bitnosti onog “našeg” u današnjem utjecaju zapada. Reditelj Mirza Begović je ranije kazao da je ovaj film ustvari ispunjene njegovog dječačkog sna kojeg sa velikim oduševljenjem predstavlja bh. publici kao relaksaciju i bijeg od današnjeg vremena u vrijeme kada su se njegovale istinske vrijednosti.

U filmu glume: Zlatan Školjić, Iva Filipović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Mugdim Avdagić, Emina Muftić, Sabina Kulenović, Faik Salihbegović, Dževad Hasanbegović, Emrah Halilović, Tihana Miličević, Almir Nakić, Lamija Muminović i drugi.

Film je producirala produkcijska kuća Hudhud pro u koprodukciji sa AmfiTeatrom Busovača i Preporodom Busovača, a osim Mirze Begovića kao scenariste i reditelja, fotografiju i montažu na filmu je radio Nevres Softić, koscenarista na filmu je Nijaz Begović, dok originalnu muziku za film potpisuju Ahmet Šabić i Eldin Huseinbegović. Kamera i dron operater na filmu je Ajdin Hasanić, a isti je sniman u selu Podstijena u Busovači.

U oktobru je započelo i snimanje nastavka koji nosi naziv “Testament”. U odnosu na “Amanet” u filmu će se pojaviti i neka nova lica poznata bosanskohercegovačkoj publici.

Produkcija filma “Testament”, za razliku od “Amaneta” koji je snimljen sa ličnim sredstvima, podržana je od Fondacije za kinematografiju, a kino distribuciju za BiH će raditi UNA FILM BiH.