Lenovo je predstavio ono što tvrdi da je prvi transparentni laptop u industriji na Mobile World Congress događaju u Barseloni u ponedjeljak. Sa nadimskom Project Crystal, novi ThinkBook ima 17.3-inčni mikro LED ekran koji je i bez ivica i proziran. Digitalna tastatura je također transparentna.

 

 

Mašina nove generacije

Ova mašina nove generacije je samo koncept u ovom trenutku, ali ukazuje na budućnost prenosivih računara.

– Sa našim najnovijim hardverskim i softverskim rješenjima, uključujući futuristički koncept transparentnog displeja laptopa predstavljen na MWC, nastavljamo da pomjeramo granice onoga što je moguće – izjavio je izvršni direktor Lenovo brenda, Erik Ju (Eric Yu).

Laptop koristi istu mikro LED tehnologiju kao i prozirni Samsung televizor koja je debitirao na CES sajmu ranije ove godine. Lenovo tvrdi da ova tehnologija nudi mnoge prednosti u razvoju prozirnih displeja. Najvažnije, ekran može dostići maksimalnu osvjetljenost od 1.000 nita – otprilike dvostruko više od najnovijih Apple MacBook modela – kako bi se osigurala odlična vidljivost unutra i napolju.

 

Također obećava visoku saturaciju boja i izuzetan kontrast. Istovremeno, transparentnost omogućava ekranu da se neprimjetno uklopi sa svojom okolinom.

Lenovo kaže da je najbolji dio novog ThinkPad modela njegova sposobnost da kombinuje virtuelno sa fizičkim pomoću “sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom”. U osnovi, laptop može da snimi slike putem svoje kamere, a zatim da preklopi digitalne informacije na slike i prikaže ih na transparentnom ekranu.

Ima i olovku

Projekat Crystal će također unijeti revoluciju interakciju i kreiranje, prema Lenovo brendu. Korisnici se mogu lako prebaciti između ekranske tastature i table za crtanje sa podržanom olovkom, što znači da možete preći sa kucanja na crtanje u trenu. Pošto je ekran potpuno vidljiv onima oko njega, ljudi također mogu da pregledaju vaš rad na sastanku, na primjer.