Predstava po istoimenom romanu Darka Cvejtića „Što na podu spavaš” u režiji Kokana Mladenovića i prrodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad, Dramskog kazališta „Gavela”, Zagreb, Narodnog pozorišta Sarajevo, MESS, Sarajevo / Srbija / Hrvatska / Bosna i Hercegovina osvojila je sve nagrade stručnog žirija i publike na noćas završenom 18. Joakimfestu u Kragujevcu.

Večeras, na poslednjoj takmičarskoj večeri Međunarodnog pozorišnog festivala u Kragujevcu odigrane je prestava „Što na podu spavaš” koja je apsolutni pobednik Joakimfesta.

Žiri 18. Joakimfesta, koji je radio u sastavu Dušanka Stojanović Glid, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Jelena Žugić, prvakinja Dramskog teatra iz Skoplja i Željko Hubač, dramski pisac (predsednik žirija) doneo je jednoglasnu odluku da se Gran-pri festivala za najbolju predstavu dodeli koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta „Gavela” iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS – „Što na podu spavaš”, koja je rađena po istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića.

„Ova predstava je svojevrsni nastavak Mladenovićevog upornog i hrabrog neodustajanja od teme ratnih trauma ovih prostora, ali i preispitivanja, pre svega na planu forme, sopstvenog rediteljskog stila, kojim on insistira da kroz pozorišni čin, suočavanjem sa istinom žrtve, angažuje gledaoca u smeru otklona od zla koje je u jednom trenutku naših balkanskih života dalo prednost nacionalnom nad ljudskim”, stoji, između ostalog u obrazloženju žirija.

Po njihovim rečima – baveći se nesvakidašnjom artificijelnom „akrobatikom” u potrebi da dođe do što uverljivijeg efekta pročišćenja, u predstavi „Što na podu spavaš” reditelj ide korak dalje, na planu forme, izvodeći na scenu pisca, Darka Cvijetića, čime daje dokumentaristički pečat mnoštvu subklimaksa kojima stvara snažan ritam uprizorenju.

„Ti subklimaksi su oni trenuci u predstavi kada se autor romana, tumačeći sebe, suočava sa svojim scenski oživljenim likovima, koji pak preispitujući svetonazore onoga koji ih je stvorio, pokušavaju ustvari da utiču na etički, moralni, ideološki, politički, humanistički i svaki drugi diskurs publike, sa željom da ih osvesti u pravcu elementarne ljudskosti”, ističe se u obrazloženju žirija kragujevačkog festivala.

Predstava „Što na podu spavaš”, po mišljenju žirija, je u estetsko-likovnom smislu precizno kodifikovana predstava, sa tačnom muzičkom temom, a odlikuje je i izuzetna, znakovno precizna igra nadahnutih glumaca, što sveukupno ovu produkciju čini jednom od najboljih rezultata regionalnog teatarskog života u prethodnom periodu, a reditelja, Kokana Mladenovića stavlja u fokus kao autora, što žiri ovog festivala ima potrebu da istakne, dodeljujući mu i Specijalnu nagradu Grada Kragujevca za režiju predstave „Što na podu spavaš”.

Od ove godine na Međunarodnom pozorišnom festivali – Joakimfestu uvedena je i nagrada Žirija publike.

Žiri publike 18. Međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfest u sastavu Slavica Matović, Bogdan Živanović i Dušan Matović dodeljuje Nagradu žirija publike za najbolju predstavu festivala predstavi „Što na podu spavaš”, po istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta „Gavela” iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

„Iako su kragujevačkoj publici sve predstave sa ovogodišnjeg Joakimfesta bile ujednačenog kvaliteta, najjači utisak je ostavila predstava ’Što na podu spavaš’ u režiji Kokana Mladenovića, a po tekstu Darka Cvijetića”, ističe i Žiri publike 18. JF-a..

Publika se zahvaljuje, po njihovim rečima, Knjaževsko-srpskom teatru na ukazanoj mogućnosti da se „njen glas čuje i vrednuje”.

– To i jeste smisao teatra i verujemo da će se tako jedno drugom približiti, a sve u nadi da će taj živi kontakt između scene i partera doneti neki bolji svet, ne libe se da naglase članovi Žirija publike, ovogodišnjeg, 18. Jokimfesta.

Večeras, po predlogu selktora dr Miroslava Radonjića, na završnoj večeri festivala – za nagrađene biće izvedena predstava „Uobraženi bolesnik” po kultnom Molijerovom tekstu, u režiji Đorđa Nešovića i produkciji domoaćina festivala Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Da podsetimo, na 18. Joakimfestu od 10. do 17. oktobra u selekciji dr Miroslava Radonjića odigrano je šest takmičarskih predstava iz Srbije, Hrvatske, RS/BiH pod sloganom „Iluzije u ogledalu stvarnosti”.

Od osnivanja Međnarodnog pozorišnog festivala u Kragujevcu, čiji je idejni otac reditelj Dragan Jakovljević, do danas, na Joakimfestu je izvedeno preko 150 predstava iz 25 zemalja sveta u kojima je učestovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.