Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Vanji Vukoviću (39) iz Prijedora, osumnjičenom da je prijetio svjedoku u predmetu ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

U Tužilaštvu BiH navode da je pritvor predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi Vuković mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi ponovo mogao da počini ili dovrši započeto krivično djelo.

”Osumnjičeni Vuković pod istragom je Tužilaštva BiH i policijskih agencija i sumnjiči se za ometanje istrage, odnosno da je upućivao prijetnje i zastrašivanja svjedoku u predmetu organizovanog kriminala, tražeći da promjeni iskaz. Radi se o svjedoku koji je dao iskaz u predmetu protiv optuženog Dalibora Railića i drugih, a naročito na okolnosti teškog ubistva Radenka Bašića, načelnika prijedorske krim policije”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaju da je Vuković uhapšen nakon što su prikupljeni dokazi o njegovim nezakonitim aktivnostima, a na teret mu se stavlja da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

Vuković je prijetio svjedoku tužilaštva koji je već saslušan pred Sudom BiH, što je oštećeni ispričao u sudnici predmetnom vijeću. Vuković je nakon toga naprasno ”nestao” iz BiH i bio je nedostupan istražnim organima sve dok se prije nekoliko dana nije pojavio u Prijedoru nakon čega je uhašen.

Inače, Vuković je poznat kao višestruki prestupnik, a operativno važi za člana Railićieve kriminalne grupe. Zajedno su bili optuženi da su u junu 2018. noževima izranjavali Mihajla Stupara zvanog Šmit jer ih je navodno ”drukao” policiji, ali su u sudskom postupku oslobođeni krivice. Tome je doprinijela i činjenica da Stupar nije mogao da svjedoči protiv njih budući da je u martu 2021. godine brutalno ubijen u prijedorskom naselju Raškovac. Za zločin je optužen Marko Momić, koji takođe važi za člana Railićeve kriminalne grupe.

Vuković je u decembru 2018. godine pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog šverca oko kilograma heroina. Droga je pronađena u filteru za vazduh u automobilu ”pasat”. Prethodno je odležao dvije i po godine zatvora jer je 2006. godine minirao automobil tadašnjeg načelnika Sektora za suzbijanje narkotika CJB Banjaluka Gorana Mikanovića iz Prijedora.

ATV