Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) predlaže da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) usvoji rezolucija o međunarodnom danu bijelih traka.

Kako navode, na nedavnom sastanku predstavnika Instituta za istraživanje genocida Kanada i ministra za međunarodni razvoj u Vladi Kanade Ahmeda Huseina, ministar je jasno stavio do znanja da je u Prijedoru počinjen genocid koga simboliše 31. maj, Dan bijelih traka pa je izvijesnost prijedloga Rezolucije realna i usvojiva.

– Zastupnik u Kanadskom parlamentu i sponzor rezolucije o obilježavanju Danu bijelih traka u Kanadi Brian Masse je zločin u Prijedoru nazvao genocidom.

Podsjećamo da je Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije djelimičnom presudom Slobodanu Miloševiću od 16. juna 2004. godine utvrdio udruženi zločinački poduhvat, koji je uključivao članove rukovodstva bosanskih Srba, čiji su cilj i namjera bili da se bosanski muslimani djelimično unište kao grupa i da su njegovi učesnici izvršili genocid u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom – navodi se u saopćenju IGK-a.

Također podsjećaju da je Zastupnički dom Skupštine američke države Missouri usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i Prijedoru na prijedlog sponzora, članova Skupštine, Vicky Englundun i Scotta Siftona.
Ističu kako je osnovni značaj ove rezolucije u činjenici da se po prvi put u jednoj rezoluciji zločin u Prijedoru naziva genocidom.

– Usvajanje rezolucije o međunarodnom danu bijelih traka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija važno je zbog preživjelih i žrtava, a proglašavanje 31. maja međunarodnim danom sjećanja na žrtve zločina u Prijedoru predstavlja poruku cijelom svijetu da se zločin u Prijedoru nikada ne ponovi. Ovakva rezolucija bi bila korak naprijed da se strašni zločini u Prijedoru koje nauka karakteriše kao genocid uvrsti u svjetsku kulturu sjećanja.

Zločin u Prijedoru ne smije biti samo dio margina historije. Moramo zaštititi dostojanstvo ubijenih Prijedorčana. Dugujemo to Prijedorskim žrtvama – zaključili su oni.