Dr. Mraović je nakon “istraživanja”, svjestan vlastitoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svome dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći”

Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu, protiv kojeg je otvorena istraga, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Kako je navedeno iz Instituta, nekompletni posmrtni ostaci ekshumirani su danas u dvorištu porodične kuće Mraovića, a pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, najvjerovatnije s područja Srebrenice.

“Prema tim informacijama, posmrtni ostaci žrtve su doneseni u Brčko, neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najvjerovatnije od strane vlasnika parcele. Zbog ovog slučaja otvorena je i istraga od strane nadležnog tužilaštva“, navode iz Instituta.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla zbog daljnje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, te izuzimanja koštanih uzoraka s ciljem utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta, pojasnila je za Detektor da se radi o ljekaru Mraoviću, koji je zapravo ortoped.

„Prema informacijama kojima mi raspolažemo, zapravo su ti posmrtni ostaci doneseni na područje Srebrenice 1997. godine i navodno je gospodin Mraović proučavao te posmrtne ostatke, a 2012. ih je zakopao u svoje dvorište, nakon čega je preko njih izgrađena i fontanta“, pojasnila je Fazlić te potvrdila da je protiv njega otvorena istraga zbog skrivanja ovih posmrtnih ostataka.

Dodala je da se na području Brčko distrikta još uvijek traga za posmrtnim ostacima 100 osoba, te podsjetila da je posljednja ekshumacija bila prošle godine.

Iz Državnog tužilaštva je saopćeno da je stručni saradnik u Posebnom odjelu za ratne zločine, po nalogu postupajućeg tužioca, koordinirao proces ekshumacije na području Brčkog, na lokalitetu dvorišta u mjestu tzv. Srpska Varoš, u kojem su pronađeni posmrtni ostaci jedne muške osobe. Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvi bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice, nestaloj 1995. godine, piše Detektor.ba