Porodica iz Sanskog Mosta je duže od dva mjeseca bila predmet sajber nasilja kojeg je danonoćno, preko socijalnih mreža, vršila osoba A.U. (26) iz Goražda, a ovaj muškarac je uhapšen jučer od strane pripadnika Federalne uprave policije.

Nezvanično, radi se o Ahmedinu Ušanoviću, koji je zaposlen u Sarajevu. Tokom proteklog perioda on je kreirao više desetina korisničkih računa i sa njih slao ozbiljne prijetnje po sigurnost života i imovine, najprije na adresu jedne Sanjanke i njene uže porodice, a potom i njenom suprugu, te članovima njegove porodice. Duže od dva mjeseca ova porodica je proživljavala pravi horor, uključujući zastrašivanje i ponižavanje od strane nasilnika i širenje najmonstruoznijih laži. Cijeli slučaj je prijavljen federalnoj policiji, ali je istraga na početku bila veoma spora, a sajber nasilje nije prestajalo. Ipak, policijski službenici su veoma ustrajno, savjesno i neumorno pratili digitalni trag koji je ovaj nasilnik ostavljao na društvenim mrežama i uspjeli su ga pronaći i uhapsiti. U porodici koja je bila žrtva nasilja ističu kako ne znaju šta su motivi sajber nasilnika, jer ga ne poznaju, te dodaju kako su sadržaji mnogih poruka bili zastrašujući, počevši od prijetnji klanjem i paljenjem imovine, do mnogobrojnih drugih.

Ovim hapšenjem upućena i poruka drugim nasilnicima koji svoje frustracije na sličan način iskazuju preko društvenih mreža, da nisu nedodirljivi te da i sami mogu postati zvijezde medija kada budu uhapšeni. Inače, prilikom hapšenja izvršeni su pretresi prostorija i pokretnih stvari koje koristi lice U. A. na području Goražda i on je nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, danas predat Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu direktno dovesti u vezu s izvršenjem naprijed navedenog krivičnog djela.