Kustosi Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine uspjeli su spasiti endemsku vrstu alpskog tritona koji živi isključivo u Prokoškom jezeru, a kojem je zbog nebrige lokalnih snaga prijetio nestanak.

– Ove godine smo pokrenuli projekat zaštite ugrožene, gotovo izumrle vrste alpskog tritona koji živi isključivo u Prokoškom jezeru, te je uništen gotovo u potpunosti. Više ga nema u Prokoškom jezeru jer su naše lokalne snage poribile Prokoško jezero vrstama koje nikada nisu tu bile, tako da su te nove vrste pojele autohtoni triton koji ne živi nigdje drugo osim u tom jezeru.

Mi smo ove godine pokrenuli projekat, naši kustosi su uspjeli da nađu dovoljan broj jedinki u barama i okolnim manjim staništima oko Prokoškog jezera, donijeli smo ih u muzej, napravili smo im uvjete, nadamo se da će se uspješno razmnožavati ovdje, i planiramo napraviti bazu jedinki pa kada se jednom jezero oslobodi invazivnih vrsti koje tamo ne pripadaju, da ih vratimo u prirodno stanište – kazao je za Faktor direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić.

Ističe da je spašavanje endemske vrste ozbiljan projekat.

– Tu se radi na spašavanju ugroženih vrsta i poduzima se akcija da se jedna mala vrsta koja samo tu biva, koja je endemska vrsta, koju smo gotovo uništili, da je spasimo. To je smisao djelovanja ovakve institucije, a ne samo da ukazujemo, da pričamo, nego da poduzmemo konkretnu akciju – dodao je Sijarić.

 

Faktor