U saradnji sa Odjeljenjem za poljoprivredu i ruralni razvoj i Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, Poljoprivredno prehrambena škola u Tukovima je zasijala ogledno polje pšenice. Agro tehničke mjere, pripremu zemljišta i sjetvu uradili su učenici ove škole, koji kažu da im ovakvi ogledi pomažu da na praktičan način nauče ono što mogu koristiti ako odluče da se bave poljoprivredom.

“Ovakvi ogledi nam dosta znače jer pomoću njih, na kraju kad se završi žetva, vidimo prinos, količinu skroba i hektolitar na njivi. Moji roditelji se bave poljoprivredom, imam lijepo predznanje i mogu ovo što naučim primjeniti kod sebe u domaćinstvu”, ističe Nikola Slavnić, učenik 3. razreda Poljoprivredno prehrambene škole.

U ovoj školi ponosni su na svoje učenike koji samostalno mogu da obavljaju poljoprivredne radove. Ističu da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva doniralo sjeme pšenice i da će sredstva za prihranu i zaštitu dobiti od Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.

“Saradnja je krenula ispred Gradske uprave, Odjeljenja za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede, gdje smo se sastali i došli do tih zajedničkih ideja i evo podržavaju nas, ajde da kažem drugu godinu. Podržava nas i Zemljoradnička zadruga “Kooperativa” koja i ove godine učestvuje u donaciji mineralnih đubriva”, kaže Goran Aničić, direktor škole.

Strukom i finansijskim sredstvima Poljoprivredno prehrambenu školu u zasijavanju oglednih polja raznim poljoprivrednim kulturama podržava i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. U ovom Ministarstvu kažu da su dragocjena iskustva koja se na kraju ciklussa dobiju na oglednim poljima.

“Ono što je karakteristično za ovaj ogled jeste da se nakon žetve urade sve kompletne hemijske analize i da utvrdimo kvalitet samog zrna i brašna, nakon čega će se to brašno upotrijebiti u pekari same škole, kako biu to bio jedan zaokružen proces, od sjetve pa do samoghljebnog proizvoda”, istakla je Dijana Jović Damjanović, iz Savjetodavne službe Ministarstva.

Na površini od jednog hektara Poljoprivredno prehrambena škola zasijala je devet hljebnih domaćih i uvoznih sorti pšenice.