Banjalučka politička scena već odavno liči na lošu sapunicu prepunu loših zapleta i sve gorih raspleta, u kojem uglavnom ispaštaju oni koji su, kao i do sada, bili isključivi statisti – stanovnici ovog grada.

Odnos skupštinske većine, predvođene SNSD-om prema gradonačelniku Drašku Stanivukoviću ovih dana kulminira zbog neusvojenog rebalansa budžeta grada za 2023. godinu. Međutim, nije u pitanju samo rebalans jer kao i u svemu, ni ovdje nije baš sve tako jednostavno kako se čini.

Bitka za budžet za 2023. godinu traje već izvjesno vrijeme, kada je gradonačelnik Stanivuković zatražio da se Banjaluka kreditno zaduži te da se na takav način riješe svi finansijski problemi grada. SNSD to odbija sa obrazloženjem da ne znaju zbog čega treba kredit i gdje su utrošeni milionski iznosi iz budžeta grada Banjaluka za prethodnu godinu. Optužuju ga da je ta sredstva zloupotrijebio i potrošio nenamjenski na drugim stranama, a za što Predsjednik skupštine Ljubo Ninković nedavno podnosi krivičnu prijavu protiv prvog čovjeka Grada.

Dužno reći, da SNSD od početka trajanja mandata Draška Stanivukovića vrši konstantnu “opstrukciju” nad skupštinskim zasijedanjima, skidajući Stanivukoviću brojne tačke dnevnog reda.

Sve to počinje, odmah nakon lokalnih izbora i prijetnjama Milorada Dodika Banjalučanima zbog pogrešnog izbora.

”Ovo je velika greška onih koji su mislili da su u pravu i neću im oprostiti ono što su učinili Igoru. Ovo je moj lični stav, imam pravo na njega. Otići ću na svako biračko mjesto i vidjeću, gdje god je gradonačelnik stigao, neka ide i neka odlučuje, nećemo više odlučivati. Demokratija, šta ćeš” rekao je Dodik u novembru 2020. godine.

U međuvremenu mnogo se toga promijenilo, pa je javnost zaintrigirala jedna nova pojava u ovdašnjem političkom životu – simbioza.

Simbioza kao termin u ovdašnjoj politici pojavljuje se u novembru 2022. godine, nakon što su se Dodik i Stanivuković prvi put javno zadržali na jednom prostoru duže od 20tak minuta, konkretnije, kada je ozvaničen početak radova na izgradnji Mosta u Česmi. Dakako da tada nisu počeli radovi na izgradnji mosta, da sve dobrano kasni, ali to sada nije toliko ni bitno.

Sva priča oko međusobne saradnje (simbioze) Dodika i Stanovukovića konkretnije je nastavljena kroz brojne projekte koji se trenutno realizuju u Banjaluci a koji bude sumnju da se zaista radi o dogovorenom “simbiotičkom djelovanju” ova dva organizma različitih vrsta, a koji služe interesima različitih grupacija. Nazovimo ih kolokvijalno – investitorsko-tajkunski lobi.

Podsjetimo, u javnosti više nema govora o “drvetu porodičnih biznisa porodice Dodik”, porodicu Dodik Stanivuković sada ne spominje gotovo nikad, a sve češće u javnosti se pominju ustupci koje on radi upravo prema njima – od legalizacije umjesto rušenja restorana Agape, koje je Stanivuković najavio, pa sve do planiranog nebodera za kompaniju “Prointer”, koju je Stanivuković više puta u javnosti prozivao, a koji je, prema Staniovukovićevim riječima, upravo “ustupak” da bi se mogao izgraditi megalomanski hotel u centru Banjaluke.

Posljednji u nizu “simbiotičkih” projekata postala je i teniska dvorana za potrebe privremenog turnira “Srpska open” Novaka Đokovića, za čije finansiranje je Banjaluka umjesto prvobitnih 5, potrošila 15 miliona KM, a za šta se zadužila ukupno za 25 miliona KM. Od samog početka, ovu izgradnju prate brojni problemi, a izgleda da je samo ime Novaka Đokovića bilo bitno da se i gradska i republička vlast upute u nešto što je i Stanivuković kolegema sa RSE opisao kao nešto što je na “ivici zakona”.

Međutim, najnoviji sukobi na relaciji Stanivuković – skupštinska većina( Milorad Dodik ) uvode treću zainteresovanu stranu – predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Vladu Đajića, koji otvoreno proziva Stanivukovića, koji se protivi bilo kakvoj saradnji sa gradonačelnikom i koji se, na svoju ruku, pokazuje kao trenutno najljući protivnik prvom čovjeku grada. A možda i Dodiku.

Prije nekoliko dana dva banjalučka odbornika iz SNSD-a podržali su relokaciju sredstava u budžetu Banjaluke za 2023. godinu a koji je pomogao da se isplate najhitnija davanja koja su, zbog otvorenog sukoba, kasnila roditeljima bolesne djece U Banjaluci. Dakle politički obračun na relaciji SNSD-Stanivuković imao je svoje prve konkretne “žrtve”- stanovnike Banjaluke koji ovise o tih nekoliko stotina maraka iz gradskog budžeta. Sramno. Bestidno.

Međutim, problem ide dalje. Stanivukoviću je potreban rebalans a ne relokacija. SNSD predvođen Đajićem optužuje Stanivukovića za kriminal neviđenih razmjera, da usvajanje rebalansa za prethodnu godinu je nezakonita procedura i poziva borce, simpatizere da za sutra “blokiraju” Banjaluku.

Gradonačelnik Banjaluke obezbijedio je 18 glasova za sazivanje nastavka sjednice, a među potpisnicima je i SNSD-ov Marinko Umičević, ali i odbornici iz drugih partija skupštinske većine.

Stanivuković je danas izjavio da Đajićeva namjera da blokira Banjaluku neće uspjeti.

“Čini se da mu je najveća preokupacija Banjaluka i da je zbog nje spreman sve žrtvovati. Čak i funkcionisanje najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i živote pacijenata” istakao je gradonačelnik Banjaluke.

Hoće li rebalans biti usvojen? Je li Đajić otvoreno zaprijetio Stanivukoviću a indirektno Dodiku? Ko je trenutno na čijoj strani i zašto zapravo zbog svega ovoga stradaju oni kojih se to najmanje tiče?

Možemo reći da je počela predizborna kampanja, ističe sagovornik BUKE, politički analitičar Velizar Antić.

“Mada je veliko pitanje da li kod nas predizborna kampanja ikada i prestaje, ali se sada već uveliko vode pripreme za oktobarske izbore. Pozicije se polako zauzimaju, imamo već i najave kandidatura dok se pomno posmatra i prati svaki korak odbornika u gradskoj skupštini” kaže sagovornik BUKE.

On misli da će na kraju vladajuća koalicija imati jednog kandidata, dok je kod opozicije izvjesno da će biti više kandidata.

“Jedan kandidat opozicije na oktobarskim izborima u ovom trenutku ne izgleda kao izvesna opcija” naglašava on.

Analitičarka Tanja Topić ističe da u Banjaluci gledamo “Igre bez granica” pri čemu se ne zna koji tim igra protiv koga.

“U pojednostavljenoj interpretaciji svi su sa svima i svi protiv svih, pri čemu svi u prve redove isturaju gradjane, kojima su i jedni i drugi nanijeli najvise štete a tobože sve zarad istih. Da je nesto trulo u gradskom odboru SNSD vidjelo se u pokusaju opoziva gradonačelnika, i uzaludnoj peticiji koju je inicirao predsjednik ovog odbora (Vlado Đajić, op E.P. ) pri čemu je da je to bio stranački stav, elegantno rješenje bilo glasanje skupstinske većine” naglašava naša sagovornica.

Sama činjenica da su neki koalicioni partneri spremni za sjednicu govori da oni nisu odmetnuti strijelci i da im je neko iz SNSD vrha sugerisao da podrže Stanivukovica.

“I dok se jedan dio SNSD-a kiti krivičnim prijavama protiv Stanivukovića, sasvim sigurno se vidi da mu je dio ovog stranačkog vrha više nego naklonjeno. Politika u gradu trenutno je puna intriga, sumnjivih dilova, ucjena, prijetnji. I biće tu još svega, očekujem da će se sjednica održati, SNSD će nastojati sačuvati i gradonačelnika a i obraz, dok ce Đajic po ko zna koji put blokirati banjalučke ulice, na svoju ruku, ne želeći da opterećuje stranačkog šefa “koji u ovom trenutku ima preča posla- zaštitu i odbranu srpskih nacionalnih interesa” ističe Tanja Topić.

Dugogodišnji urednik Banjalučke hronike Ljubinko Spasojević izjavio je za BUKU da se Banjaluka nalazi u najvećoj političkoj krizi na lokalnom nivou još od vremena kada je gradonačelnik bio Đorđe Umićević.

“Istina, od tada pa naovamo, nismo imali situaciju da imamo skupštinsku većinu iz jednog političkog bloka, a gradsku upravu iz drugog političkog bloka. U parlamentarnom životu negdje u Evropi ili svijetu to je česta pojava, ali kod nas očito demokratske norme nisu u dovoljnoj mjeri zaživjele da bi takav oblik vršenja vlasti na lokalnom nivou bio iole normalan, pa smo na žalost došli u situaciju da zbog jedne takve političke borbe, ispaštaju socijalno-ugrožene kategorije i osjetljive grupe stanovništva što je nedopustivo i što se nije smjelo dogoditi” ističe on i dodaje:

“Obzirom da smo daleko od demokratskih evropskih normi koje podrazumijevaju kao sasvim normalnu situaciju gdje zakonodavna i izvršna vlast dolaze iz dva različita tabora, reći ću vam isto ono što sam svojevremeno kazao aktuelnom gradonačelniku Banjaluke kada je po prvi put gostovao u Bnajalučkoj hronici: gdine Stanivukoviću, nadam se da ste prvi i posljednji gradonačelnik grada na Vrbasu bez skupštinske većine. Odnosno, nadam se da će već na narednim izborima gradonačelnik i skupština biti iz iste političke opcije. Bar dok ne naučimo da se i u odnosima kakvi su sada, ipak može normalno živjeti, raditi, funkcionisati”.

Buka