Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević reagovao je na današnje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojem kaže da se “čitav region naoružava i da i Srbija ne zaostaje u tome”.

Ogrešević je izjave srbijanskog predsjednika komentarisao riječima “treba Vučića poslušati, naoružavajmo se i mi”.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u posljednje vrijeme posebno je iskren. Kaže da Srbija nikada u historiji nije toliko pomagala bh. entitetu RS kako to čini danas, da se svi u svijetu i u regiji naoružavaju do zuba i da Srbija ne treba zaostajati. A i da ne zaostaje”, citirao je Ogrešević Vučićeve izjave.

Kad je tako iskren, navodi Ogrešević, trebali bi ga i mi u Bosni i Hercegovini poslušati. Pare za to imamo.
“Ne zaostajmo ni mi za regijom i svijetom. Naoružavajmo se i mi dok je vrijeme, kako ne bi ponovo bili žrtve, doživjeli genocid, brojali mrtve, prekopavali grobnice i žalili što nismo na vrijeme razumjeli zloslutne poruke, posebno s one strane Drine. Valjda smo nešto naučili prije 30-tak godina. Niko nam neće pomoći, ako ne pomognemo sami sebi”, zaključuje predsjednik NES-a.

Federacija je zadnjih godina veoma mnogo uložila u sofisticirano naoružanje prvenstveno u opremanju policije, a sve učestalije se govori o formiranju baza u Tuzli i pored Brčkog.