Pokret Snaga Domovine pozdravlja odluku Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom je donio paket mjera za poboljšanje integriteta Izbornoga procesa u BiH.

Smatramo da će donešene mjere doprinijeti demokratizaciji izbornog procesa u našem društvu, te smanjiti prostor političkim faktorima u državi eventualne malverzacije i zloupotrebe u izboru predstavnika vlasti!

Iznimnu podršku ima odluka u kojoj je svim presuđenim ratnim zločincima zabranjeno kandidovanje na izbornim listama, te uvođenje skenera čime bi se putem biometrijske identifikacije birača na izbornom mjestu onemogućile mnoge izborne prevare – istakao je Edin Osmančević član Snage domovine – magistar ekonomije i konsultant Geteborške Komune.

U interesu svih bh.građana je da njegova volja bude iskazana autentično i transparentno! Naša su očekivanja da će izmjene izbornog zakona biti motivirajući faktor da veći broj birača izađe na glasačka mjesta, a posebno onih iz dijaspore.

Izlazkom na izbore mijenjamo političko, ekonomsko i društveno sivilo u kojem se
danas država nalazi, samim tim ubrzavamo njen proces put ulaska u veliku evropsku porodicu – mjesto koje nam prirodno pripada.

“Sada još važniju ulogu imaju Bosanci i Hercegovci koji žive van Bosne i Hercegovine da se uključe u predizborni proces tj. registruju za izbore putem pošte ili u diplomatsko konzularnim predstavništvima u svijetu” dodala je Anja Kresojević – savjetnica Snage domovine koja obnaša istovremeno funkciju državne službenice u Kraljevini Švedskoj.

Pokret Snaga Domovine