30.8 C
Prijedor
Petak, 22 Septembra, 2023
Početna Region Pogledajte smimak tornada koji je pogodio Sloveniju, siloviti vrtlog čupao krovove kuća

Pogledajte smimak tornada koji je pogodio Sloveniju, siloviti vrtlog čupao krovove kuća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme je sinoć pogodilo Sloveniju. Cijela zemlja je pod narandžastim upozorenjem, a vatrogasci imaju pune ruke posla.

Slovenski mediji javljaju da je najviše problema bilo u Štajerskoj regiji. Društvenim mrežama se šire snimke nevremena, a Neurje.si, slovenska Facebook stranica koja prati opasne vremenske uvjete, prva je javila da je u Ilirskoj Bistrici zabilježen tornado.

Objavili su fotografije i snimke vrtloga koji je prošao kroz Ilirsku Bistricu, kao i da informaciju o tačnoj brzini vjetra i tome radi li se o tornadu tek treba službeno potvrditi. Portal 24.ur.com javio je da je njihov meteorolog kazao da se radi o tornadu, a ne pijavici.

Nedugo potom se oglasio i ARSO, slovenska Državna meteorološka služba, s viješću da je zabilježen upravo tornado.

ARSO je na Facebooku objavio kako se tornado razvio iznad Ilirske Bistrice nešto iza 20 sati. Objavili su snimku na kojoj se, kako kažu, vidi relativno širok vrtlog unutar kojeg su manji vrtlozi s promjerom tek nekoliko metara.

– Srećom, ovaj fenomen je trajao tek nekoliko minuta – pišu.

Javljaju kako je u ovom mjestu zabilježen niz intervencija i da je zabilježeno puno štete. U komentarima ljudi stavljaju fotografije kuća koje su ostale bez krova. Na meteorološkoj stanici Koseze kod Ilirske Bistrice zabilježen je najjači izmjereni udar vjetra brzine 107 kilometara na sat.

Na Bledu je stablo palo na voz s turistima, javlja Delo. U njemu su bila četiri turista i vozač.

– Niko nije fizički povrijeđen – objavili su nadležni.