Na gradilištu džamije i kulturnog centra bosanskohercegovačkog džemata u Essenu u Njemačkoj, u petak navečer, 19. januara, došlo je do ozbiljnog incidenta.

Kako javljaju njemački mediji, nekoliko ljudi upalo je na gradilište oko 22 sati te zapalilo požar. Po dolasku na mjesto incidenta, a nakon poziva građana, njemačka policija uhapsila je dvojicu mladića (18 i 19), koje sumnjiči da su zapalili građevinski materijal i plastične folije na vratima i krovnim prozorima.

 

Također, policajci su otkrili uznemirujuće otkriće na krovu zgrade.

 

Duboko smo potreseni napadom na našu zajednicu, koji ujedno predstavlja i napad na vjerske slobode u našoj zemlji”, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog džemata u Essenu. “Više od 40 godina djelujemo kao vjersko i kulturno udruženje za naše članove bosansko-hercegovačkih korijena koji žive u Essenu. Izgradnjom novog kulturnog centra u kombinaciji s novom džamijom, prije nešto više od godinu dana krenuli smo u podizanje rada našeg udruženja na novi nivo. Više od 400 članova naše zajednice je uključeno i predano ovom projektu.”

 

Oni tvrde da su motiv ksenofobija i islamofobija.

Da nije riječ o glupoj dječačkoj šali, nastavljaju dalje njemački mediji, pokazuju dokazi koje je policija pronašla na krovu zgrade. Tamo je neko u snijeg ‘utabao’ kukasti križ veličine otprilike 3×3 metra. Istražuje se da li iza toga stoje dvojica mladića.

 

Policija je u torbi 19-godišnjaka pronašla dva upaljača. Pretreseni su stanovi obojice osumnjičenih. Niti jedan od njih, navodi policija, do sada nije izazivao pažnju zbog politički motiviranih zločina. No, obojica su već puštena na slobodu zbog neosnovanosti pritvora…

Gradonačelnik Essena Thomas Kufen je šokiran zločinom.

“Iako su motivi još uvijek nejasni, šokiran sam paljenjem džamije bh. zajednice u izgradnji u Essen-Karnapu”, rekao je gradonačelnik Essena koji je u subotu obišao gradilište.

Kufen je zahvalio pažljivom susjedstvu i hitnoj službi na brzoj intervenciji čime je spriječena veća šteta na objektu.

“Ova zajednica posebno se zalaže za suživot i dijalog između kultura i religija u Essenu”, objasnio je političar CDU-a i rezolutno dodao: “Mi k