Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv muškarca čiji su inicijali Š.B. koji je iz nehata strujom usmrtio muškarca P.B, objavilo je danas ovo tužilaštvo.
okruzni sud prijedor -privredni sud prijedor i okruzno javno tuzilastvo prijedor 03

U optužnici se navodi da je Š.B. navodi 10. avgusta 2019. godine u Krupi na Uni samovoljno priključio privremeni ugostiteljski objekat na elektroenergetsku mrežu, gdje je jedan kabl imao kvar i na sebi dotrajalu izolir traku, te direktno provodnikom dodirivao metalnu konstrukciju šatora, koja je na taj način bila pod naponom.

Prilikom rada na rasklapanju šatora P.B. se uhvatio rukama za metalnu konstrukciju šatora koja je bila pod naponom i od udara električne energije stalo mu je srce i nastupila smrt.

Kazna zatvora od jedne do 10 godina propisana je za onoga ko iz nehata električnom energijom izazove opasnost za život ljudi usljed čega je nastupi smrt druge osobe, a kazna zatvora od šest mjeseci i tri godine za krivično djelo krađa električne energije ili prirodnog gasa.

Ovo tužilaštvo danas je objavilo i optužnicu protiv jedne osobe za tri krivična djela – iznuda, tjelesna povreda i ugrožavanje sigurnosti, za šta su zaprijećene kazne od novčane do 15 godina zatvora.

Muškarac P.D. je u Novom Gradu 7. avgusta 2019. godine vršio pritisak na oštećenog V.Ž. da vrati zajam od 300 KM i kamatu od 50 KM, pominjao oružje i udario ga u glavu i nastavio ga udarati i nakon što je pao na tlo.

Dan kasnije je kod oštećenog M.S. izazvao osjećaj straha i ugroženosti rekavši mu “nemate vi šta da se miješate tu, vi ste za mene brabonjci, ovo je realnost, nemoj da vas ja rješavam jednog po jednog”.

Radnik privatne firme u Ljubiji kod Prijedora K.D. optužen je da je 6. februara 2020. godine iz skladišta firme ukrao metalne elemente ukupne vrijednosti 14.160,40 KM.

Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 10 godina za onoga ko oduzme tuđu pokretnu stvar u namjeri da je protivpravno prisvoji, a vrijednost ukradene stvari prelazi iznos od 10.000 KM.

Agencije