Sarajka E.V. optužena je da je podvodila na prostituisanje maloljetnicu u banjalučkim stanovima, ali i drugim mjestima.

U ovom slučaju, pod istragom je i policajac Z.P. iz Banjaluke, koji je s njom uhapšen zbog polne zloupotrebe žrtve.

Naime, Okružno tužilaštvo Banjaluka tereti Sarajku E.V. za krivično djelo navođenje djeteta na prostituciju, a optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Banjaluci, pišu Nezavisne. U fazi istrage je predmet protiv Z.P. zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom polna zloupotreba djeteta starijeg od 15 godina.

Inače, Sarajka i policajac Z.P. uhapšeni su prošle godine u julu u akciji banjalučke policije. Mediji su tada prenijeli da je policajac od E.V. tražio da na ime zakupnine apartmana plati D.M. i u više navrata u periodu od 18. do 25. jula kontaktirao E.V. i tražio da isplati novac.

Navodno je djevojčicu u tom apartmanu Sarajka podvodila muškarcima i od njih za to uzimala novac.

Pojavljivale su se i informacije da je E.V. maloljetnicu dovela u Banjaluku iz Sarajeva kako bi je tu podvodila za novac, koji bi optužena uzimala. Međutim, detalji ovog gnusnog čina nisu saopšteni radi zaštite maloljetne žrtve.

Policija je prilikom hapšenja na više lokacija u Banjaluci pretresla stambene i druge prostorije koje su oni koristili i pronašla određene predmete koji će biti dokaz na sudu.

Kako je tada saopšteno iz Policijske uprave Banjaluka, Z.P. će biti suspendovan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i protiv njega ce biti pokrenut unutrašnji postupak. Inače, ukoliko se dokaže krivica, Sarajku čeka višegodišnja kazna zatvora jer Krivični zakonik Republike Srpske za navođenje djeteta na prostituciju predviđa kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Kada je u pitanju policajac, za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja predviđena je kazna od jedne do 10 godina, odnosno od dvije do 12 godina, a za polnu zloupotrebu djeteta starijeg od 15 godina od dvije do osam godina.