Kraj januara i početak februara obilježit će sunčano vrijeme, dani će biti natprosječno topli za ovo doba godine uz hladna jutra. Međutim, zimu još uvijek ne treba otpisivati, sudeći prema prognozama meteorologa.

Prema prognoznim modelima meteorologa sa BHMeteo.ba, narednih dana se očekuje i dalje dominacija sunčanog vremena uz nadprosječnu toplinu ali i hladna jutra. Početak februara više nalik proljeću. Kako februar bude odmicao i bližio se sredini tako rastu šanse za povratak zime uz više promjenjivog vremena i zahlađenja.

Za danas je najavljeno pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i duž riječnih tokova lokalno magla koja se lokalno može zadržati veći dio dana. Ujutru hladno uz mraz, a danju ugodnije temperature.

Jutarnje temperature većinom od minus šest do minus jedan, na jugu do dva stepena. Dnevne temperature će se kretati u intervalima od 12 do 15 stepeni.

Za srijedu se očekuje, također, pretežno sunčano uz postepen porast oblačnosti u poslijepodnevnim satima.

“Riječ je o ‘bezopasnim’ oblacima koji neće pretjerano narušiti dojam stabilna vremena. Jutro hladno sa mrazom, po kotlinama lokalno magla, a danju ugodnije. Temperature bez veće promjene u odnosu na ranije dane”, najavljuju meteorolozi.

U četvrtak, prvog dana februara, možemo očekivati – nakratko – više nestabilnog vremena kao rezultat premještanja oslabljene hladne fronte. U toku dana porast oblačnosti, a naveče i u noći na petak lokalno koja kap kiše, na planinama malo snijega.

 

U Hercegovini će padavine uglavnom izostati.U petak. drugog februara, nakratko pojačan sjeverac i bura, prohladno i uz promjenjivu oblačnost. Međutim, dobra vijest jeste ta da se za vikend ponovo očekuje sunčanije uz porast temperatura.

“Sami početak februara ne uliva nade za bilo kakav zimski obrazac vremena u našim krajevima. Međutim zimu ne treba otpisivati, u nastavku februara očekuju se povremeni zimski prodori uz snijeg”., zaključak je meteorologa.