Zanimljivo je da je firma počela s radom 2010. godine praktično bez ikakvih resursa

Kompanija Baupartner Lukavac postale je jedan od lidera privrede u Bosni i Hercegovini. Ne samo zbog činjenice da sama zapošljava veliki broj radnika i ostvaruje sve veće prihode, već i zbog toga što je ona ta koja gradi objekte za druge privredne subjekte.

Time daju veliki doprinos razvoju privrede cijele Bosne i Hercegovine i može se reći da spadaju među najvažnije domaće kompanije. Ova firma u posljednje vrijeme mnogo puta se spominjala u vijestima jer gradi neke od najvećih i najvažnijih objekata u našoj zemlji (ali i regionu).

Spomenimo samo novi logističko-distributivni centar kompanije Bingo u Tuzli, tačnije u Privrednoj zoni Bosanska Poljana. Objekat će se sastojati od dvije lamele koje će se, ukupno gledajući, prostirati na čak 28.080 kvadratnih metara.

Nedavno su dovršili i izgradnju velikog proizvodno-poslovnog objekat u Laktašima za njemačku kompaniju “Mahle Electric Drives Bosnia”. Površina objekta je impresivnih 26.040 metara kvadratni, a sadrži savremenu proizvodnu infrastrukturu i tehnološki napredne resurse.

Baupartner je posao uspio dobiti u veoma žestokoj međunarodnoj konkurenciji. Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, ovo će biti jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto industriji u Bosni i Hercegovini.

Ovo su samo neki od primjera šta sve ova kompanija gradi, a njeno ime zapravo stoji iza velikog broja novih objekata u koje investiraju firme širom Bosne i Hercegovine.

Stoga nije čudo što su njihovi finansijski rezultati impresivni. Prema našim saznanjima, prošle godine su imali ukupne prihode od čak 48,6 miliona KM. Poređenja radi, godinu ranije su prihodi bili 43,9 miliona, a godinu prije toga 25,2 miliona maraka, što govori o impresivnom rastu.

Kada se uzmu u obzir svi projekti koje je kompanija realizovala u 2023. godini, nema sumnje da će se nastaviti s rastom i pozitivnim rezultatima.

Zanimljivo je da je firma počela s radom 2010. godine praktično bez ikakvih resursa.

– Počeli smo sa radom u iznajmljenom prostoru od 28 m2 na Stupinama u Tuzli, tada dva golobrada mladića (Adam i Admir), jedan računar, jedna škoda octavia, jedan posuđeni stari fax i puno znanja, poštenja i volje za uspjehom. Ta 2010 i 2011. su bile godine krize, svi su čuvali svoja radna mjesta a mi smo krenuli samostalno po svoju nafaku – prisjetili su se osnivači firme 2020. godine, kada su slavili desetu godišnjicu.

Prvi potpisan ugovor bio im je nadzor na stambenom objektu u Sarajevu u iznosu od 20.000 KM, što nije moglo biti ni za gorivo i doprinose ali nisu se predavali.

– Vjerovali smo u svoje znanje i u ljude koji su nas poznavali i znali smo da to mora ići – kazali su tada.

Planirali su da se bave projektovanjem i nadzorom, međutim uspjeli su naći svoje mjesto na tržištu i počeli raditi ozbiljnije poslove. Prvu svoju čeličnu konstrukciju za objekat Plastex su proizveli u farmi pilića Saš Komerc u periodu između proizvodnih turnusa. Konstrukcija je varena sa privatnim aparatima od radnika, koje su donijeli od svoje kuće.

Godine 2014. u Lukavcu kupuju 15.000 m2 zemljišta te počinju sa radovima na izgradnji fabrike.