Pod sloganom “Poštuj život, ne oružje” počela je velika kampanja koju sprovodi cjelokupna policija u BiH, a čiji je cilj podizanje svijesti građana o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi.

Kampanja je istovremeno i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog naoružanja u BiH.

“Poštuj život, ne oružje” je odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti, saopšteno je iz MUP-a RS.

Samo na teritoriji Republike Srpske vatrenim oružjem je prošle godine počinjeno pet od deset ubistava, a velikim dijelom se u takvim slučajevima koristilo nelegalno naoružanje.

“Posebno zabrinjava činjenica da se ubistva povezana sa vatrenim oružjem najčešće dešavaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubistvo se desilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Analize pokazuju da je prilikom intervencija policijskih službenika u slučajevima nasilja u porodici u Republici Srpskoj, u 77 slučajeva učinilac nasilja posjedovao oružje, od čega je u tri slučaja isto i upotrijebio”, neke su od činjenica na koje nadležni upozoravaju u kampanji “Poštuj život, ne oružje”.

Kroz kampanju će tokom narednog perioda fokus biti stavljen na teme femicida, odgovornog držanja oružja i predaju nelegalnog naoružanja. Kampanja skreće pažnju i na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki BiH, te poziva na predaju nelegalnog oružja.

Pozivom nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcija se mogu prijaviti i vatreno oružje, municija i eksplozivne naprave odloženi na javnim mjestima ili površinama.

Kampanja je podržana kroz projekat “Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH”, koji finansiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a sprovodi ga UNDP u BiH.