“Radnici su normalno emotivno reagovali, neki su i plakali. U pogonu su zaposlena i moja djeca i kćeri, snahe, svi su ostali bez posla”

Vlada Republike Srpske obradovala je za Novu godinu hiljade radnika povećanjem minimalne plate na 900 KM.

Praznih rukava, još praznijih džepova ostali su poslodavci. Zbog većih nameta, podijelili su prve otkaze, zatvorili prve firme.

Zbog “nerazumnog povećanja minimalca od oko 40 odsto bruto više”, “Mila-tekstil” iz Prijedora pokrenula je proces likvidacije. Bez posla je ostalo 40 radnika.

Radnici su normalno emotivno reagovali, neki su i plakali

– Nemoguće je nastaviti poslovati pod novim uslovima – navode iz gore pomenute firme, te dodaju da iako rade za inostrano tržište, čak 80 odsto prihoda daju za lična primanja.

– Radnici su normalno emotivno reagovali, neki su i plakali. U pogonu su zaposlena i moja djeca i kćeri, snahe, svi su ostali bez posla. Kako je Vlada donijela nerazumnu odluku da se digne ta minimalna plata za 200-300 KM, uz negativno poslovanje od prošle godine mi to nismo mogli da podnesemo – ističe Mladen Popović, vlasnik “Mila-tekstila”.

Poslovna zajednica je počela da kuka veoma rano

U Prijedoru je, ali u drugoj firmi danas bio ministar rada Danijel Egić. Uvjerava da će Vlada RS sačuvati radna mjesta. Poslodavcima poručuje da se nisu ponašali fer, te su zbog toga u problemu, piše N1.

– Poslovna zajednica je počela da kuka veoma rano. Postojao je dogovor da se sačeka jedan kvaratl da vidimo kako će se odvijati stvari. Nisu svi u problemu, ali sada su svi digli glas i svi nešto očekuju. Ovaj slučaj u Prijedoru, nažalost, žao mi je ako je neko ostao bez posla, mislim da je malo prenaduvan – navodi Egić.