Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je večeras da je potrebno podržavati opstanak i kvalitetniji život Hrvata u BiH.

Plenković doputovao u Sarajevo kako bi zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen i nizozemskim premijerom Markom Ruteom podstakao političare u BiH na sprovođenje reformi nužnih za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

“Šaljemo poruku podrške i ohrabrenja za sprovođenje reformi radi otvaranja pristupnih pregovora. Hrvatska nastavlja da pomaže BiH na evropskom putu, koji jamči stabilnost i prosperitet”, poručio je na društvenoj mreži X Plenković na početku posjete.

Prije razgovora s domaćim političarima najavljenih za sutra, hrvatski premijer se u Sarajevu sastao s predstavnicima najvećih vjerskih zajednica u BiH.

Susret s poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem opisao je kao doprinos izgradnji prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa.

“Snažno podupiremo europski put BiH. Potrebno je nastaviti jačati dijalog Hrvata i Bošnjaka i ostvariti ravnopravnost triju konstitutivnih naroda”, naveo je Plenković.

On se, između ostalog, sastao i sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom Jevićem.

“Razmijenili smo mišljenja o situaciji u BiH i istakli važnost evropskog i reformskog puta za boljitak čitave BiH i skladne odnose tri konstitutivna naroda”, napisao je Plenković na platformi X.

Nakon susreta s vrhbosanskim nadbiskupom Tomom Vukšićem i kardinalom Vinkom Puljićem saopštio je da hrvatska vlada nastavlja da podržava aktivnosti Katoličke crkve u BiH kroz projekte koji doprinose kvalitetnijem životu Hrvata u toj zemlji.

Fedralni mediji prenose da se u Sarajevu večeras održava radna večera HDZ-a BiH sa Plenkovićem.

Iako je ranije najavljeno da će sastanku prisustvovati i premijer Nizozemske Mark Rute, on nije pristigao na radnu večeru. Planirano je i da na sastanku budu i predstavnici trojke, ali ni oni se nisu odazvali sastanku, objavio je “Avaz”.

Na sastanak su prvo stigli predstavnici HDZ-a – predsjednik Dragan Čović, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, predsjednica FBiH Lidija Bradara i ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.