17.05.2021., Brdo pri Kranju, Slovenija - U Kongresnom centru Brdo odrzana je plenarna sjednica u povodu obiljezavanja 10. godisnjice Procesa Brdo-Brijuni. Zoran Milanovic, Milorad Dodik. "nPhoto: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL

Ured predsjednika Milanovića priopćio je u utorak da su dvojica čelnika razgovarala o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske te posebno o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da će hrvatski predsjednik Zoran Milanović morati objasniti Vladi nenajavljeni dolazak nekog tamo Milorada Dodika na Hvar koji je nazvao “vrlo neobičnom situacijom”.

“To je jedna vrlo neobična situacija. Nemam utjecaj na to koga predsjednik poziva u Hrvatsku, ima punu slobodu i pravo da to radi. Ovdje se radi više o tehnologiji i vrsti tog putovanja”, komentirao je Plenković Dodikov dolazak helikopterom na Hvar na radni sastanak s Milanovićem.

Hitna inicijativa

“Očekujem hitnu inicijativu oporbe da se smjesta sazove vanredna sjednica Hrvatskog sabora i da se raspravi ta tema kako je neko bez odgovarajuće diplomatske note došao u Hrvatsku”, rekao je Plenković, audirajući na nedavnu izvanrednu sjednicu parlamenta koju je Mlanović sazvao na inicijativu oporbe o štrajku u pravosuđu i tzv.plinskoj aferi.

Premijer uvjerava da bi, da se poštovao protokol, sve hrvatske službe odobrile Dodikov posjet. “Ali eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda u goste može dolaziti bilo ko, bilo kako i bez najava”, rekao je Plenković.

Saopćenje Milanovićevog Ureda

Ured predsjednika Milanovića priopćio je u utorak da su dvojica čelnika razgovarala o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske te posebno o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

 

Dodika, kojeg su u prvoj polovici mjeseca zastupnici Evropskog parlamenta proglasili preprekom europskoj integraciji Bosne i Hercegovine, dan ranije je, nakon mjeseci sukoba sa središnjim vlastima BiH, rekao kako je vrijeme da se strasti u toj zemlji smire, sugerirajući time veću spremnost na suradnju, prenosi Hina.

Evropski parlament pozvao je na posljednjoj plenarnoj sjednici na uvođenje dodatnih sankcija Dodiku po uzoru na američke i britanske sankcije čelniku bosanskih Srba.