Spomenik Tvrtku I Kotromaniću, prvom kralju u srednjovjekovnoj Bosni
Spomenik Tvrtku I Kotromaniću, prvom kralju u srednjovjekovnoj Bosni

Općina Centar planira uređenje pješačkog prostora prekoputa Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a na kojem je nedavno postavljen spomenik kralju Tvrtku. Povodom toga, jučer je upriličen sastanak s predstavnicima arhitektonskog studija “Zec”.

 

 

Zahtjevi građana

Kako su saopćili iz Općine Centar, sastanku su prisustvovali načelnik Srđan Mandić (NS) te arhitekti Amir Vuk Zec i Mirsad Hadžirović. Napomenuli su da je inicijalna ideja bila urediti šetalište na potezu od ulice Trampina, odnosno od Hippy klupe, do Marindvora. Prva faza uređenja šetališta je okončana izgradnjom šetališta Sarajevski ćilim.

Zbog, kako su naglasili, sve učestalijih zahtjeva građana da se projekt uređenja šetališta nastavi, tema sastanka bila je uređenje pješačkog pojasa na dionici od ulice Koševo do Alipašine ulice, kao druge faze projekta uređenja šetališta, čime bi se ta cjelina zaokružila kao jedan uređen prostor.

Namjera Općine Centar je uređivati pješačke zone na način da se ljudi, kako su naveli, zadrže na tom prostoru, da im ponude mjesto za ugodnu šetnju, ali i za odmor u ugodnom ambijentu. Cilj je imati sigurno i vizuelno primamljivo šetalište s pratećom infrastrukturom u centru grada, prekoputa Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dotrajao asfalt

 

Uvažavajući vrlo značajnu poziciju ovog prostora te da su pješačke površine na navedenoj trasi prekrivene asfaltom koji je u velikoj mjeri oštećen i dotrajao, Općina je odlučna u namjeri da ovaj prostor uredi.

Namjera je ovom prostoru vratiti nekadašnje sadržaje koji, između ostalog, podrazumijevaju i paviljon koji bi služio za organizaciju različitih vrsta događaja na otvorenom. Također je namjera prostor dodatno ozeleniti u cilju stvaranja prijatnijeg, zdravijeg i održivijeg urbanog okoliša koji odgovara potrebama i željama lokalne zajednice. Predviđa se i mogućnost izgradnje novog tramvajskog stajališta koje bi se u potpunosti uklopilo u ambijent.

Na sastanku je dogovoreno da se poduzmu neophodne aktivnosti kako bi se što prije krenulo s realizacijom druge faze uređenja šetališta.

Završni radovi

U toku su završni radovi na sanaciji pješačkog pojasa u ulici Maršala Tita – dionica od trga ispred zgrade „Sarajevo-šuma“ (poznatom kao trg ispred “Bičakčića”) do Trga Karla Paržika na Marindvoru, a pokrenuta je i procedura javne nabavke za izvođenje radova na sanaciji Trga Karla Paržika, saopćili su iz Općine Centar.