Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planinari iz Bihaća, Cazina i Velike Kladuše uspješno su se prije nekoliko dana uspeli na najviši vrh planine Ararat, koja se nalazi u Republici Turskoj, na visinu od 5.137 metara, a njihova ekspedicija trajala je sedam dana.

Organizator ovog pohoda u kojem je sudjelovalo 20 planinara bio je Planinarsko-sportski klub Bihać, a na sam vrh uspelo se 16 članova ekspedicije.

Prema riječima Jasmina Kličića, koji je bio vođa pohoda, bilo im je lijepo vrijeme, a najveće iskušenje s kojim su se borili bila je visinska bolest.

“Krenuli smo na uspon sa 2.200 metara. Nažalost, četiri naša člana su se zbog visinske bolesti morala spustiti sa visine od 4.800 metara, a ostali su produžili dalje. Planina nam je otvorila svoja vrata, pratilo nas je dobro vrijeme i možemo reći kako je naša ekspedicija uspjela”, istakao je Kličić. Prema njegovim riječima, Ararat nije tehnički zahtjevan kao neke druge planine, ali zbog svoje visine traži maksimalnu fizičku pripremljenost. “Gore su drastične promjene vremena, znači od hladnoće, kiše, snijega i drugih vremenskih uslova – sve se to smjenjuje brzo i u kratkim vremenskim intervalima. Ovo je za nas bilo izvanredno iskustvo i već planiramo uspon na Ararat za sljedeću godinu”, kazao je Kličić.

Prema njegovim riječima, cijela ekipa se umorna, ali i zadovoljna i vesela zbog ostvarenog uspjeha, vratila natrag kućama.

“Bilo je žuljeva, suza, umora, ali sve je to bilo kao rukom obrisano kada smo se uspeli na sam vrh Ararata. Bavim se planinarstvom četiri godine, a ovo je za mene bilo neponovljivo iskustvo”, kaže Bišćanka Ema Felić, jedna od učesnica ekspedicije.

Ararat se nalazi na sjeveroistoku Turske i udaljen je 15 kilometara od Irana i 32 kilometra od Armenije.

Za ovu impresivnu planinu, koja predstavlja golemu vulkansku kupu, vezano je nebrojeno mitova i legendi, a pominje se i u biblijskim spisima kao mjesto gdje se nasukala Nojeva barka poslije potopa.