Nešad Selman, po prirodi skroman čovjek anđeoskog glasa, na veliku radost Prijedorčana, sve češće gostuje u Prijedoru sa svojim bendom. U pauzi svirke, ispričao nam je zašto nikada nije odustao od muzike, a od novinarstva jeste. Govorio je iskreno o dosadašnjoj karijeri i najavio da će publiku uskoro obradovati novim pjesmama.

Nešad Selman, Prijedorčanin sa sarajevskom adresom, publici u BiH poznat je po odličnim klupskim svirkama sa svojim bendom. Mnogi ga pamte kao pobjednika muzičkog takmičenja OBN „Music Talents” 2005. godine. U to vrijeme imao je značajnu podršku velike balkanske zvijezde Tošeta Proeskog.

„Dobiti pohvalu od Tošeta, meni kao devetnaestogodišnjaku značilo je mnogo. On mi je bio uzor u svakom pogledu i bilo je neprocjenjivo iskustvo i čast dijeliti pozornicu na njegovim koncertima širom BiH“, kaže Nešad.

Nakon pobjede na ovom takmičenju, objavio je prvi studijski album „Trag“, a onda se u jednom trenutku, kad se to od njega najmanje očekivalo, povukao i nestao sa muzičke scene. Kako kaže, ne zna ni on zašto. Tada je radio na autorskim pjesmama i nije toliko često nastupao kao danas. Ističe da su bavlјenje autorskim pjesmama i javni nastupi sa bendom, dva potpuno različita zanimanja. U ovom drugom se pronašao, kaže, druga su vremena. Sada, kao iskusan muzičar, uživa u svirkama sa bendom i ne misli praviti nikakve pauze, kao s početka karijere.

Nešad je nesuđeni novinar. Žurnalistiku je upisao, ali je nikad nije završio i nije imao priliku da se ozbilјnije bavi novinarstvom. Ljubav prema muzici bila je jača.

„Kao zreo čovjek, danas drugačijim očima gledam na svoje stvaralaštvo u muzici. Nikada se nisam rastajao s muzikom, samo sam se povukao iz javnog života. Ne volim javna gostovanja, ukoliko nemam nešto novo autorski da ponudim publici. Kako dugo nisam nešto snimio, smatrao sam da ne treba ni pretjerano da se pojavlјujem u medijima. Uskoro će se i to promijeniti, jer imam nekoliko novih pjesma na kojima trenutno radim“, kaže Nešad.

Danas živi i radi u Sarajevu sa porodicom, a nas je interesovalo kako je sarajevska raja prihvatila Prijedorčanina.

„U početku, trebalo mi je vremena da se naviknem. Danas je sve OK. U Sarajevu sam zasnovao porodicu i dobio sina Maka. Takođe, roditelјi i sestra već dugo žive u Sarajevu. Dom je tamo gdje ti je i porodica. Ipak, Sarajevo ne može zamijeniti Prijedor, ali je i ono blizu srca. Jedino je problem što je daleko od Prijedora.“

Nešad je karijeru počeo na muzičkom takmičenju. Smatra da je to danas dobra prilika za napredovanje, ali, po njegovom mišlјenju, nije dovolјno, jer treba puno rada da bi te publika prihvatila i zavolјela. S obzirom da su u zadnjih dvadesetak godina muzička takmičenja na ovim prostorima intenzivna, smatra da interesovanje talentovanih muzičara opada, ali i da se u svakom šouu pojavi nekoliko takmičara vrijednih pažnje. Mladim pjevačima savjetuje da, ukoliko žele ozbilјniju karijeru, moraju mnogo da rade, a šou sam po sebi samo je odskočna daska. O novom muzičkom pravcu nema lijepo mišlјenje.

„Trap muzika mi se uopšte ne dopada. Svjestan sam da svako vrijeme ima svoju muziku i da je ona odraz današnjeg vremena i sistema vrijednosti. Naravno da i u takvoj muzici ima kvalitetnih izvođača, ali generalno, tu ima previše šunda i kiča. Najviše mi smetaju tekstovi koji su neprimjereni za uzrast koji takvu muziku sluša, a najviše je slušaju malolјetnici“, priča Selman.

U muzici je, po njegovom mišlјenju, jako bitan iks-faktor, harizma ili kako god to zvali, jer muzika nije samo sviranje ili ispjevavanje tačnih tonova. Bez iskrene emocije ne može se ništa, pa ni u muzici. Tu, kaže on, nastupa iks-faktor. To publika uglavnom prepozna i nagradi. Trenutno radi na novim pjesmama. Jedna je, kaže, gotova, a uskoro će i druga, na trećoj tek počinje da radi. Autor prve pjesme je Alen Lemešević, dugogodišnji gitarista Dine Merlina i Harija Mata Harija.

„Sa Alenom se poznajem dugi niz godina i tek sad smo ‘kliknuli’ i uspostavili sjajnu saradnju. Pored toga što je odličan gitarista i muzičar, on je i vrhunski vokal. Sličnog smo senzibiliteta, pa je uradio pjesme koje odgovaraju mom vokalu. Jedva čekamo da ih pustimo u eter. Početkom godine publika će čuti prvu pjesmu“, kaže Selman.

„Imam tu sreću da su u bendu prijatelјi, pored toga što su vrhunski muzičari. Prvo sam upoznao pijanistu Adisa Vugu, još dok sam nastupao na ‘Talentima’ 2005. godine. Gitarista Dženan Selmanagić je i kum mom sinu Maku. Nјih dvojica su, između ostalog, dugo vremena svirali u grupi ‘Hari Mata Hari’. Vrhunski mladi bubanjar je Adi Avdić, za saksofonom i klarinetom je Mirza Frlјak, a najnoviji član benda je Aldin Šehić, na bas gitari. Radujem se svakom nastupu i putovanju sa njima.“

Kako kaže, uvijek je pravo vrijeme za gostovanje u svom rodnom gradu. Prijedorčani rado idu na sve njegove nastupe, prvenstveno zbog iskrene emocije u pjesmama koje izvodi.

“Trebalo mi je petnaestak godina da nastupim u Prijedoru sa svojim bendom. Prvi put se desilo u ‘Marini’ prošle godine. To je mjesto u koje sam izlazio još kao srednjoškolac. Posebne emocije me vežu za taj kafić. Što se repertoara tiče, obično izaberem nekih deset pjesama, a kasnije se vodim po osjećaju. Svaka pjesma ima svoje razloge zašto se svira u određenom trenutku. Mislim da je to klјučno za pravlјenje dobre atmosfere”, ističe naš sagovornik.

Mladim pjevačima poručuje isto što i sebi, da budu svoji i slušaju svoje srce. Naravno, da vrijedno rade, da se trude, budu hrabri i spremni na izazove, jer bez toga, kao i u svakoj branši, neće postići mnogo.

Po prirodi skroman i izuzetno talentovan, Nešad je, kaže, uvijek zahvalan na svemu što dobija. Godina koju ispraćamo ocjenjuje kao uspješnu. U Novoj godini će objaviti tri pjesme, što ga posebno raduje.

“Imam puno ugovorenih nastupa i biće posla. Jako je bitno da čovjek uživa u onome što radi, još ako od toga može pristojno da živi, onda je to pun pogodak. Ja sam jedan od rijetkih sretnika”, iskreno kaže Nešad Selman.

PORUKA MALOM NEŠADU

Na pitanje šta bi danas, kao 36-godišnjak sa određenim iskustvom u muzici, poručio malom Nešadu, odgovara:

“Dragi mali Nešo, uvijek budi svoj i slušaj srce. Radi samo ono što te ispunjava. Vježbaj svirati gitaru ili klavir. Još dok si mlad, počni komponovati svoje pjesme, jer poslije će biti kasno.”

Kozarski