Grupa građana okupljena oko inicijative „Život na uglju“ predala je danas općinskim vlastima peticiju sa 839 potpisa kojom se traži poduzimanje određenih mjera zbog, kako se navodi, štetnih uticaja rada rudnika na život mještana u nekoliko sanskih sela koja gravitiraju rudokopima gdje se odvija eksploatacija uglja.

Od zakonodavne i izvršne vlasti Općine Sanski Most traži se održavanje tematske sjednice na ovu temu ili uvrštavanje ove teme na dnevni red redovnih sjednica ovog predstavničkog tijela. Predstavnici pomenute inicijative i građani ističu niz aspekata negativnog djelovanja rudnika kao što su uzurpacija privatnog, državnog i vakufskog zemljišta od strane rudnika, oštećenje putne infastrukture, uticaj na poljoprivredu i stočarstvo, kao i na ekologiju i posebno rijeku Blihu.

Od nadležnih institucija, na svim nivoima vlasti, traže hitnu i pravovremenu reakciju, te preispitivanje zakonitosti rada rudnika. Ispred zgrade u kojoj je smještena općinska administracija danas se okupilo nekoliko desetina mještana koji su podržali pomenutu peticiju, a među njima su bili i općinski vijećnici, nastanjeni u područjima u blizini rudnika. Prije izvjesnog vremena po ovome pitanju se, saopćenjem za javnost očitoivala i firma „Lager“ koja vrši eksploataciju mrkog uglja području kamengradskog bazena.

Naveli su tada da od samog početka poslovanja u rudniku, imaju sve potrebne dozvole, urađene, revidirane i odobrene projekte pa tako i upotrebnu dozvolu za rudnik. Također, naveli su kako se u poslednje vrijeme u javnosti iznose neistinite i zlonamjerne informacije o njihovom poslovanju kojima se želi nanijeti šteta ovome preduzeću, te da će zbog toga potražiti pravnu zaštitu. U poslednjih nekoliko godina, eksploatacija uglja se, uslijed energetske krize u svijetu, umnogostručila, što mještanima sela koja se nalaze u blizini kamengradskih rudokopa pričinjava ogromne poteškoće u njihovom svakodnevnom životu.